Кръчмари финтираха закона за пушачите

Управляващи и опозиция връщат закона в пленарна зала, искат частична забрана в заведенията.

 

Собствениците на заведения измислиха как да заобиколят забраната за пушене през зимата. Схемите са две: “отоплена градина” и “частна стая”. Градина според тълкуването на здравното министерство е всяко помещение, което се проветрява от 3 страни. Популярна верига отваря по един прозорец от трите страни на заведението или два прозореца и врата и така формално са изпълнени изискванията на закона. Пред въпросната кръчма в София има буквално опашка за маси.

Другият номер, който се практикува в хотели, но се предполага, че ще се приложи и в големи нощни заведения, е отделянето на “частни стаи”. Това са помещения, в които се влиза само с ключ или баркод и те се смятат не за “обществено пространство”, а за частно. Починът идва от Банско, където цяло лято обмислят как да преодолеят забраната.

Повечето от заведенията започнаха да изграждат топли зони за пушене. Някои монтират газови печки, ограждат градините и терасите на заведенията с найлони. Ресторантьорите предпочитат да отопляват улицата, вместо да плащат глоби за нарушаване на забраната за пушене. Схемата три отворени прозореца обаче е на ръба на закона. В него се споменават само понятията “открити” и “закрити” помещения. Специално за подобни казуси от здравното министерство направили тълкуване. Зимни градини може да се използват за пушалня, но само ако прозорците поне от две страни са демонтирани.

Депутати от управляващите и опозицията настояват пълната забрана за пушене в заведенията от 1-ви юни тази година да бъде премахната. Те настояват отново да бъде върнато частичното ограничение. Скоро се очаква да започнат и дискусиите в пленарната зала по темата. Един от най-върлите защитници на пушачите е скандалният депутат от ГЕРБ Емил Димитров и народният представител от Синята коалиция Асен Агов.