Калин Янакиев: Традиционните десни партии са капсулирани, защото искат да бъдат алтернатива и на БСП, и на ГЕРБ

Kaлин Янакиев

Kaлин Янакиев

Десните трябва да сключат едно стратегическо примирие и стратегически съюз, коментира професорът

Традиционните десни избиратели са капсулирани в едни 8-10% през последните години. Това се дължи на факта, че десните партии искат да бъдат алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП, а това няма как да стане, защото те са алтернатива помежду си. Това коментира в ефира на БТВ проф. Калин Янакиев.

„Десните трябва да приемат, че съществува народната продясна партия ГЕРБ и да престанат да повтарят, че те са истинската алтернатива. Десните гласуваха за ГЕРБ, за да спрат БСП.“ добави още той.

„Аз прогнозирах, че ако десните не се обединят, ще се случи това, което видяхме на изборите, разкри той. Трите партии трябваше да се обединят. Трябва да спрат да се карат и плюят помежду си. Те трябва да сключат едно стратегическо примирие и стратегически съюз, с който да се явят заедно на едни бъдещи избори“ смята още той.

Според него не е вярна тезата, че в България темата за антикомунизма е приключила. Това ясно се видя при изказването на момченцето от БСП. Корнелия Нинова се хилеше на това изказване. Бойко Борисов усети, че антикомунизма се нагнетява в обществото и яхна тази вълна. ДСБ носи най-голяма вина за провала на десните, защото те напуснаха и се скараха с РБ и те не се разбраха с Христо Иванов, завърши проф. Янакиев.