Изгониха от Тристанката съюза на Трактора

Правителството призна представителност на национално ниво на 4 работодателски организации и на две на работниците и служителите. Това реши кабинетът на заседанието си в сряда.

От тристранния съвет отпадат Съюзът за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е подсъдимият по делото "Октопод" и бивш служител на ДАНС Алексей Петров, както и неподалата документи "Възраждане".

Същевременно в съвета се връща Българската търговско-промишлена палата,

след като правителството се съобрази с решение на Конституционния съд. Национално представителство получават Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Без промяна остава представителството на работниците и служителите от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Съюзът за стопанска инициатива няма да участва в тристранния съвет, защото не отговаря на изискването организациите в него да покриват над една четвърт от дейностите в Класификацията на икономическите дейности, както и отношения с не по-малко от 5% от осигурените на трудов договор във всяка икономическа дейност или 10 членове във всяка икономическа дейност.

Очаква се следващата седмица да се проведе първата среща на Тристранката. Организациите в нея ще има представителност за следващите 4 години.