Илиян Василев: Каракачанов да запише доброволците в казармата във ВУЗ-ове на Кремъл

Докато министъра ни залива с тъпи идеи, пропускаме поредната година да модернизираме армията

Илиян Василев

Илиян Василев

„Този човек е опасен. Как точно ще стане този номер с привилегиите, когато университети са отделeни от държавата, а много от тях са частни?!. На всичко отгоре проблем с приема няма, няма студенти дори в право в СУ.” Така анализаторът и бивш посланик в Моква  Илиян Василев коментира поредната скандална идея на военния министър Красимир Каракачанов. Вчера министърът обяви, че който изкара доброволна казарма, ще ползва привилегии при наемане на работа и кандидатстване във ВУЗ.

„Да ги запише в руски ВУЗ по програмите, които се предлагат и финансират от Кремъл или пък във Военния университет във Велико Търново и без това е център на русофилството.
Това, което ще стане според мен :
Първо, голям зор ще види да формулира и облече в законодателна форма безумната си популистка идея, защото там има всякакви измерения - финансови, социални, институционални.
След това ще трябва да избере - дали да надува свирката с пиара или да измисли финансови стимули. За тях обаче пак трябват пари. Защото едно време наборната служба беше почти безплатна, - даваха ни по-няколко лева - сега хората ще искат пари и не вярвам да се навият, ако получават по-малко от наемната част. Но като гледам няма много желаещи и за наемна служба във войската. Това са огромни средства в бюджета и няма кой да му ги даде.
И накрая ще се изправи пред най-важното последствие от своята глупост - няма да има желаещи. И тогава ще прибягне до полувоенните формирования, които ще ходят да получават военна подготовка за сметка на българския бюджет. Плащанията за тях вървят по друга линия - пряко от Москва - и така - ще съчетаят и полезното и практичното. 

Както Библиотекарския институт захранва кадрите на спецслужби - под контрола на Кремъл, така и чрез тази доброволна наборна служба ще обучават кадрите на полувоенните формирования в резерв на руските хибридни войски.
Така де, Русия няма вече пари, трябва да се самоиздържат - от българския бюджет най-добре.
А междувременно в шеги и закачки ще пропуснем поредната година да модернизираме българската армия, флот и ВВС”, допълва анализаторът.