Харалан Александров: Ставаме изкупителна жертва на ЕС за провала с ромската интеграция

"Етническият модел в България е прехвален. Типичен пример за това беше поведението на българите след трагедията в Катуница преди година". Това заяви пред БНТ1 социалният антрополог Харалан Александров.

Според него България може да се превърне в изкупителната жертва на Европейския съюз и по-конкретно на страни като Франция, които имат същия проблем с циганите. Александров подчерта, че най-важно за интегрирането на ромите е прекият контакт с тях и приемането на всичките им странности в културата, а не създаването на фондации, които единствено "усвояват" средства.

"Трябва да се заложи на силните страни при циганите. Младите роми, впрочем, искат същите неща, които и българчетата", коментира антропологът. Той предупреди, че ако ситуацията в етническата карта у нас не се промени, след края на кризата ще ни се наложи да внасяме работна ръка отвън. По думите му нямало много дълго да чакаме следващия икономически пик. Харалан Александров заключи, че в цяла Европа думата циганин се е превърнала в синоним на беден.