Ген.Събев: Ако направим строителни войски в армията, ще станем за смях пред партньорите ни

Според него най-големият проблем е свързан с модернизацията на българската армия, която сериозно е закъсняла

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

Ако искаме да станем за смях пред нашите партньори, да направим строителни войски в армията. Тази позиция изрази ген. Съби Събев, военен експерт, по повод идеята на военното министерство да бъдат създадени строителни войски към българската армия.

Той е категоричен, че идеята за създаване на строителни войски е напълно неадекватна иницатива на фона на нерешените проблеми в армията. И единствено може да се мисли по нея, ако има задължителна военна служба у нас, каквато идея лансира неотдавна военният министър Каракачанов.  

Когато се обсъжда такава идея, трябва да бъде обоснована. Какво искаме да постигнем с тази идея. Да образоваме хората като ги вкарваме в строителни войски е несериозно, при положение, че у нас е задължително образованието. С такава идея отклоняваме вниманието от реалните проблеми, като най-сериозните са свързани с изграждането на професионална армия, която е пред колапс, и нейната модернизация, която твърде много закъсня. Средствата за армията трябва да се изполдзват именно в тази посока. Защото една от функциите на армията не е да квалифицира хората,  а да направим армията привлекателна за хората, които са в нея, аргументира позицията си ген.Събев.