Ген. Кирчо Киров: Атентатът беше насочен срещу България

"Убеден съм, че страната ни е пряката мишена на терористични атентати. От 2004 година е известно, че в България може да бъде извършен атентат", категоричен е ген. Кирчо Киров, бивш шеф на българското разузнаване.

„Съставен е национален антитерористичен план, в който на всяка служба и на всяка структура са разпределени дейностите и по този план се работи целогодишно", информира експертът пред БТВ. Според ген. Киров, службите трябва да имат готовност, навици и бързи реакции, за да предотвратяват терористичните актове в България. По думите му обаче, българските служби са на ръба на своите технологични и кадрови възможности. „Атентатът в Бургас би следвало да се предполага, че би могъл да бъде предотвратен, но отговорът никак не е еднозначен, каза Кирчо Киров.

Версията на Израел, че ливанската шиитска групировка "Хизбулла" е извършила атентата на летище „Сарафово”, е малко вероятна, смята бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Тази версия, по думите му, е "версия с висок политически заряд". "Няма данни "Хизбулла" да действа извън региона на Близкия Изток", заяви Кирчо Киров. Според него има достатъчно на брой структури, а и индивиди, които са способни да извършат подобен атентат.