Експерт по сигурност: Атентатът е заради провал на българските служби

Eксшеф на сигурността на националната авиокомпания на Израел "Ел Ал" – Исаак Йефет, направи остро изявление, в което в прав текст каза, че българските служби за сигурност на летището в Сарафово тотално са се провалили в охраната при атентата на 18 юли. 

Той категорично опроверга и изявлението на  премиера Бойко Борисов, че "няма организация в света, която – всеки, който се появи, да му тарашиш багажа".

Според израелския експерт терористичният акт в Бургас е щял да бъде предотвратен, ако на летището е имало обучени агенти, които просто да наблюдават поведението на туристите.

“Най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат едни добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници", обясни Йефет.

Коментирайки кадрите от охранителните камери на българското летище, Йефет отбеляза, че конкретният начин на държание точно на човека, взривил бомбата в автобуса, е фрапиращ за един опитен агент на сигурността. 

Той непрекъснато се разхожда напред-назад, при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не оставя на земята. Освен това - е съвсем сам! Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята... Плюс това, уж е на "Пристигащи", но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държи нормално. Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това?", разкритикува родните служби Йефет.

По думите му атентатът в Бургас е щял да бъде предотвратен, ако службите ни са профилирали туристите на летището. 

“Аз съм силно убеден, че при наличието на наши агенти, този човек на момента щеше да бъде разследван. Дали има билет, паспорт, кого чака..., изобщо какво търси там! От него се изискват отговори на едни изключително прости въпроси, които обаче много ще го затруднят, ако не е редовен пътник. И именно за това става въпрос", добави още Йефет.