ДОСТ: КОЙ пробва почвата за излизане на България от НАТО и ЕС?

Лютви Местан

Лютви Местан

   „Последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) породи тревожния въпрос има ли пробив в категоричната евроатлантическа ориентация на България. Президентът Петър Стоянов определи членството на България в НАТО и ЕС не просто като политическо решение, а като стратегически цивилизационен ценностен избор на страната ни.

    Дълги години си мислихме, че е абсолютно невъзможно този цивилизационен избор да се постави под каквото и да е съмнение. Днес реалностите са други. От Сараите чуваме високопарни анализи, че „Русия е велика сила“, че „руската Душа и Земя са необятни и не познават граници“, и може би затова Русия посегна и окупира чужди територии – украински Крим. Затова пък според Сараите „НАТО е в криза“, а „който говори за свобода, отговорност, толерантност, че дори за сигурност не е в час“. Чуват се все по-силни гласове България да води просто политика на неутралитет между НАТО и Русия, сякаш не тече 14-та година от реалното ни членство в атлантическия съюз. Така стигаме до политически сили, които съвършено откровено поставят въпроса за излизането на България от НАТО и връщането на България в руското и евразийско геополитическо пространство.” Това се казва декларация, разпространена от пресцентъра на партия ДОСТ, след скандалния КСНС. В нея се отчита, че вероятно във всяка държава, в това число държави членки на ЕС и НАТО, има подобни настроения, но там те са маргинализирани. „В България тези политически сили са на власт и осезаемо влияят на вътрешната и външнаta политика на Кабинета Борисов 3. Точно защото Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са вицепремиери, а Волен Сидеров - председател на ПГ на „Обединени патриоти“, коалиционен партньор на ГЕРБ, България и българското правителство с премиер Бойко Борисов не издържаха изпита по евроатлантическа солидарност по случая „Скрипал“. Българската позиция бе неопределена и откровено страхлива. Недотам категорична бе и позицията на България по отношение на военните удари срещу Сирия от страна на САЩ, Великобритания и Франция във връзка с използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад, се казва в декларацията.
От партията на Лютви Местан отчитат, че за тях още по време на президентските избори е нямало никакво съмнение, че основният въпрос, който поставят те, е за геополитическата ориентация на България. „Това и десните не го проумяха или най-малкото не успяха да го превърнат в централна тема, и затова загубиха. ДОСТ даде непоисканата си подкрепа за Цачева не заради самата нея, не заради ГЕРБ, а защото свързва българския национален интерес и развитието ни като демократична държава с неотклонното ни членство в НАТО и ЕС.
    Според нас отношението към окупацията на Крим от Кремъл е не само национален, но и европейски глобален критерий за това, кой споделя евро-атлантизма като принципи и ценност.”

 От ДОСТ обаче  отново питат: „Защо ГЕРБ е в коалиция с антиевропейската и антинатовска партия АТАКА, чийто лидер тези дни участва с цяла делегация в икономически форум, организиран от Русия в Крим?
    Участието на Волен Сидеров в руски форум в Крим е акт на признаване на незаконната окупация на украински Крим от Москва. ГЕРБ не може да се оправдава, че това си е вътрешнопартиен проблем на АТАКА, защото АТАКА е част от управлението на страната с министри в кабинета и зам. -председател на Народното събрание и затова отговорност за действията й носи и българското правителство.
    Пред очите ни се разиграва един театър на абсурда – в страна-член на НАТО и ЕС, държавният глава без свян говори, че „Крим де факто е руски“, а част от управляващите легитимират незаконната окупация, осъдена от евроатлантическия свят, с присъствието си на руски форуми в украински Крим. Това е театър с маски, в който героите носят маските си надпис „НАТО“ и „ЕС“, зад които все по-отчетливо и нагло прозира гнусната им и предателска евразийска същност.
    Да се опомним, преди да е станало късно!”, се казва още в политическия документ.