Даниел Смилов: БСП успя да изсмуче цялото ляво пространство, но това не се случи с ГЕРБ

Даниел Смилов

Даниел Смилов

При Борисов 2 Вторият от центъра в дясно искаше да е координатор на реформи, но това не се получи - принципен въпрос, който не трябва да бъде замитан, смята политологът

Няма сериозно разместване в политическото пространство, съставянето на правителство ще е много трудно. БСП успя да изсмуче цялото ляво пространство, но това не се случи в дясното, но има демократична общност, която не е готова да подкрепи Борисов. Рискуваха да се явят отделно и рискът не се оказа успешен. Това коментира политологът Даниел Смилов в ефира на БНТ.

Има хора, които не виждат ГЕРБ като десница, но сега не успяха да се координират. Вторият от центъра в дясно искаше искаше да е координатор на реформи, но това не се получи. Това е принципен въпрос, който не трябва да бъде замитан.

"Трудно е в този момент да се каже как в близките месеци ще протекат разговорите между тези три формации. Една от тях събира доста нова енергия. Това е „Да, България“. Това е партия на млади хора, които постигнаха сериозен успех, в смисъл, че за по-малко от два месеца успяха да създадат партиен субект, който регистрира сериозна подкрепа, макар и недостатъчна за влизане в парламента. Другите две формации – „Нова Република“ и „Реформаторски блок“ – също трябва да мислят какво е бъдещето оттук нататък." смята още той.

"Между тях има едно принципно различие. Докато „Реформаторският блок“ в момента смята, че ГЕРБ е единственото и най-доброто, което може да бъде предложено на хората в дясно, все пак „Нова Република“ и ДСБ са на мнение, че има необходимост от много по-сериозна и антикорупционна реформа и реформа на съдебната система. Това е принципно различие, не е просто въпрос на тактика. Ако то продължава да стои, координацията между двете партии ще бъде по-трудна. Мисля, че по време на кампанията се изговори повече от необходимото, но все пак разумът би трябвало да надделее и този тип персонални отношения, ако са били създадени, да бъдат оставени на второ място." каза Смилов в заключение.