Борисов шашка US-политици - демокрацията у нас процъфтявала

Демокрацията и свободата на словото и хората в България се намират в "пълен разцвет" през последните три години от управлението на ГЕРБ. 

Тази теза разви в сряда лично премиерът Бойко Борисов в присъствието на държавния секретар по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано и американския посланик Марси Рийс.

Очевидно премиерът Борисов е изпаднал в амнезия, щом си позволява да лансира подобни тези, след като същия ден британския вестник “Гардиън” цитира изследване, според което България се нарежда на второ място в ЕС по нарушени права на защита. Седмица по-рано пък немският посланик у нас Матиас Хьопфнер изрази загриженост, че страната ни се намира на последно място по свобода на словото в Европа в ранглистата на "Репортери без граници". Обезпокоителен е и фактът, че българските  журналистите са попаднали в лапите са своите работодатели и работят изцяло не в полза на обществото, а за корпоративните интереси на издателите. Още през май американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" пък нареди България на 78-о място в света по свобода и независимост на медиите, като ни постави след страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимор, които за много от българите звучат доста непознато и далечно.

Присъствието на  новия посланик на САЩ у нас Марси Рийс, която при встъпването си в длъжност определи за свой основен приоритет спазването на свободата на словото у нас, наред със съдебната реформа, борбата с корупцията и енергийната диверсификация, провокира до някъде и следващия неудобен въпрос към премиера  Борисов – проблемът с неспазването на човешките права от страна на властта, който е основен конституционен принцип на всяка демократична страна. 

"Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на Министерския съвет (МС) и да зададе какъвто иска въпрос на г-жа Наполитано, показва не само, че демокрацията е в пълен разцвет, не само, че правата на човека са гарантирани отвсякъде”, отговори с известна доза раздразнение Борисов.

Той не пропусна да отбележи, че  колкото и да се опитват, и да се стараят да компрометират управляващите, поради определени поръчки и да ни изкарват недемократични или непублични, няма как да успеят да постигнат това по простата причина, че щом те са тук и никой не режисира това, което ще питат... е повече от показателно, коментира лека усмивка премиерът Борисов,  обръщайка се към журналистите.