Българки и румънки – белите робини на ЕС

Една трета от белите робини в ЕС са българки и румънки. Това показва статистиката на Брюксел.  Европейски експертите са категорични, че източноевропейските страни са изместили Латинска Америка и Изтока като “ловни полета” за жертви на сексуална експлоатация. Според белгийците причина за тенденцията са бедността и мизерния начин на живот в тези страни, предаде Би Ти Ви.

Според данните на Еврокомисията 120 хиляди жени и малолетни момичета от Централна и Източна Европа са изпращани всяка година към западните части на общността, където са принуждавани да проституират.

Белгийските експерти обаче подчертават, че процесът е двустранен, защото в страни като Холандия проституцията е разрешена и страната е дестинация за международен сексуален туризъм. Истинският проблем се състои в това, че „източно доставяне” на бели робини ще има дотогава, докато има и „западно търсене” за сексуални услуги, заключават експертите.

В понеделник по БНР главният секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева съобщи, че сме пети по трафик на хора в Европейския съюз, а най-висок ръст има износът на бели робини. За 2011 година жертви на това престъпление са станали 541 нашенци като 90 от тях са мъже и са били трудово експлоатирани.

Василева оцени нашата законова база като “изключително добра и модерна” и отчете, че за миналата година се е увеличил броят на осъдените трафиканти. За първи път, откакто трафикът е криминализиран, имаме присъди от над 10 години – 6 на брой за миналата година”, изтъкна Василева.