България на крачка от безвизов режим със САЩ

Споразумение за сътрудничество в борбата с организираната престъпност подписаха вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов и секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано.

По думите на Наполитано това споразумение ще помогне за по-ефективното предотвратяване на терористични актове и в същото време е и едно от условията за влизане на България в безвизовата програма на САЩ, подчерта Наполитано.

По думите й това споразумение е с голяма значимост, тъй като изисква развитие на системи и механизми, за да може обменяната информация да бъде реално споделяна, в реално време, а не постфактум.

Цветан Цветанов уточни, че споразумението предвижда по-сериозен информационен обмен на ДНК-профили, пръстови отпечатъци и всичко свързано с трансграничната престъпност.

Живеем в свят, в който престъпността не уважа границите и затова е много важно споразумението, което подписахме, каза още Джанет Наполитано.

На подписването на споразумението присъстваха също премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Марси Рийс.

По време на разговора си с премиера и вътрешния министър Джанет Наполитано е обсъдила и актуални теми като ситуацията в Сирия и бежанския поток, включително към България.

Изключително важно е да поставим тази тема в контекста на сътрудничеството между съседи, каза Наполитано.

Премиерът Борисов изтъкна, че ние като натовска държава заявихме, че изпълняваме стриктно това, което НАТО реши.

Ние с транспортни хеликоптери не може да ходим да се бием. Нашите Кугъри могат да закарат багаж или десетина човека, добави той и подчерта, че ние искаме касапницата в Сирия да спре, братоубийството да спре.

Той припомни, че самата Сирия се извини на Турция и каза, чеТурция няма намерение да се бие в Сирия.

За българската позиция Борисов е категоричен: "Не бихме могли да имаме друга позиция, защото има изстреляни снаряди от сирийска страна към Турция и загинали беззащитни хора."

Вътрешният министър Цветанов съобщи, че сме отправили предложение за създаване на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция, като България може да осигури място - Капитан Андреево.

Той каза, че сме в състояние да направим и двустранни контакти центрове и че имаме подобни с Румъния, Гърция, Македония и престои пускане на контактен център със Сърбия.

„Като се има предвид, че в предишни правителства на вътрешни министри им бяха отказвани визи за САЩ аз мисля, че в това отношение министър Цветанов заслужава подкрепа и високата оценка, която се дава от САЩ за него би трябвало да ни радва", сподели още премиерът Борисов.

Цветанов съобщи още, че гранична полиция своевременно информира турските си колеги и каза, че тази нощ е предотвратено влизането на 16 лица. Забелязани били от видео системата в участъка на село Маточина. Било съобщено на турските служби и групата била задържана, като са я пренасочили към центрове за бежанци.