Б. Аспарухов: Международното положение не може да се взриви заради Скрипал

Бриго Аспарухов

Бриго Аспарухов

"Опитът беше аматьорски, иначе нямаше да си говорим с вас. Спаси ме това, че пих от кафето само 2-3 глътки. Просто не исках да пия кафе. Бях уморен. След това се почувствах зле и месеци наред бях много зле. Пия лекарства и до сега", разказа за опита за отравянето му в началото на 90-те години бившият шеф на разузнаването генерал Бриго Аспарухо пред Нова телевизия.

"Отношенията между Русия и Великобритания са наситени с такива събития. Винаги има нещо са си връщат и го правят", коментира той отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

"За съжаление такива методи не са новост. Исторически, върнете се към Тургут Йозал, 93 година, изведнъж гръмнаха медиите, че е отровен в българското посолство. Това беше фалшива новина. Според съпругата му, на изложба на наш скулптор, той е изпил една лимонада. След това се е върнал у дома и е получил инсулт. За Юшченко пак обвиниха Русия", припомни той.

"Помислете си логично. Скрипал е разкрит, съден и е лежал в Москва. Разменен е за други шпиони. Какъв е интересът на Русия да си остави визитната картичка на това гнусно деяние. "Новичок" е произведен от Русия, но много бързо в един хор всички започнаха да обвиняват Русия. Не знаем истината. Джереми Корбин, лидерът на лейбъристите, казва, че започва студена война без доказателства", каза Аспарухов.

По думите му, Скрипал е жертва на интересите на Великобритания и други страни.

Според Аспарухов, заради случая със Скрипал международното положение не може да се взриви.