Алекс Алексиев: Бомбата е правена в България

Бомбата, която уби петима израелци и един българин и рани десетки  на летището в Сарафово е сглобена най-вероятно у нас. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев, който от години живее и работи в САЩ.

Той е син на  видния български журналист Райко Алексиев, убит от Народния съд. В началото на прехода той бе и специален съветник на първия демократично избран премиер Филип Димитров.

„Трудно мога да си представя, че биха могли да внесат сглобена бомба в България. Ако това е така, се поставя въпросът откъде е взет взривът", пита Алексиев.

Той цитира статистика на американските служби, според която през година има 9 случая, които са подобни на атентата в Сарафово срещу израелски граждани в целия свят.

"Това, което се чува, е че има и втори конспиратор. За мен е много по-важно дали има местни съучастници", коментира още експертът.

„За България в момента е най-важно да се види дали в страната има действащи групи, които са готови да извършат терористични актове. Фактът, че както изглежда, това е шиитски, а не сунитски тероризъм, като повечето терористични актове през последните 10-ина години, не значи, че е нещо съвсем различно. Радикалният ислям все повече и повече се развива", заяви Алексиев и предупреди, че затова е необходима висока бдителност.