Адвокат провали делото срещу имамите ислямисти в Пазарджик

20 години се задава въпросът дали има радикален ислям в България. Такъв термин в мюсюлманската общност няма. Това заяви от ефира на Нова ТВ зам.-главният мюфтия Бирали Бирали.

По думите му това е коментар на хората, които са ориенталисти. Не можем да говорим за радикално поведение на хора, което не е свързано с определена религия и не е уместно те да бъдат обобщавани по този начин, подчерта Бирали.

Той подчерта, че не може да се сее омраза между хора, които имат различно вероизповедание. А подкрепата, която получават обвинените 13 мюфтии за проповядването на “антидемократична идеология” е спонтанна, не е организирана.

Припомняме, че съдът даде ход на делото на 18 септември. След прочитане на обвинителния акт, подсъдимите бяха поканени да дадат обяснения по него. Всички отказаха, като заявиха, че разбират обвинението, не се признават за виновни и ще дадат обяснения на по-късен етап.

Според сочения за ръководител на българския клон

на нелегалната организация "Ал Уакф ал ислами" Саид Мутлу съдебният процес е предизборен опит да се повтори Възродителния процес.

Днес делото срещу 13-те имами, обвинени в разпространението на радикален ислям,  бе възобновено. Но заседанието в Пазарджик бе отложено заради неявяването на адвокат Хари Харалампиев, единствен защитник на трима от 13-те подсъдими. 

Съдия Ивета Парпулова обяви, че ще бъдат положени всички усилия, за да се установи дали адвокат Харалампиев ще се яви в по-късен час днес. 

В 11.00 ч. съдът отново ще поднови заседанието, за да се изясни дали има възможност да продължи процедурата по разпит на призованите днес свидетели.

Пред Съдебната палата в Пазарджик отново са се събрали десетки представители на мюсюлманското изповедание. Делото се гледа при засилени мерки за сигурност.

За днес е предвидено да бъдат разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица. По предварителна информация четирима от свидетелите са със защитена самоличност, имената им няма да бъдат оповестени и няма да се явят в залата на съда. Те ще бъдат разпитани по време на процеса чрез конферентна връзка. Гласовете им ще минават през специален модулатор, който ще ги променя до неузнаваемост.

Делото започна миналата седмица при засилени мерки за сигурност. 13-те подсъдими не се признаха за виновни пред Окръжния съд в Пазарджик. Обвиненията срещу мюсюлманите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Саид Мутлу, имам от Сърница, е обвинен като ръководител на организацията у нас, за проповядване на радикален ислям - салафизъм, религиозна и расова омраза в джамиите в Сърница и Пазарджик, както и в кафене в Сърница.

Срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократични ценности, религиозна и расова омраза, членуване в нерегистрирана организация. Срещу осъждания вече за проповядване на радикален ислям имам от Пазарджик Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения.

Останалите 10 подсъдими - Неджми Дъбов от Рудозем, Хайри Шерифов от Смолян,Байрам Ушев от Мадан, Ахмед Абдурахманов от Сатовча, Исмет Джалев от Благоевград, Мохамед Камбер от гоцеделчевското село Лъжница, учителят Юсуф Горелски от белишкото село Горно Краище, съпругата му Найме - също учителка, основателят на Съюза на мюсюлманите в България Али Хайредин и Али Ибрахим, ходжа от якорудското село Аврамово, са обвинени в членуване в незаконната фондация.

За дейността си всички получавали заплати между 200 и 600 евро. Парите са идвали от Саудитска Арабия и са били предавани на ръководителя Мутлу.

В края на седмицата се очаква съдът в Пазарджик да постанови присъди за обвиняемите.

На 18 септември съдът даде ход на делото. След прочитане на обвинителния акт, подсъдимите бяха поканени да дадат обяснения по него. Всички отказаха, като заявиха, че разбират обвинението, не се признават за виновни и ще дадат обяснения на по-късен етап.

Организацията бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома.

От Главното мюфтийство в своя декларация посочват, че отправените обвинения към 13-те български граждани, изповядващи исляма, са преекспонирани и не кореспондират с истината, твърденията в тях са силно манипулативни.