1600 в България готови да бъдат терористи

Между 450 и 1600 души в България са готови на радикални действия, включително да участват и в терористични атентати. Това обяви експертът Симеон Николов от центъра за стратегически изследвания по Нова ТВ. 

До стряскащите цифри той достигнал след анализ на изследователи от БАН за навлизането на крайно религиозни ислямистки течения у нас. Според експерта по сигурност и шеф на Сдружението на командосите Юлий Абаджиев информацията около атентата в Бургас се манипулира, като в медиите се изпускат много тенденциозни факти, които не отговарят на профила на атентатора. Според експерта камикадзето е трябвало само да остави раницата с експлозива в багажното, а след това да се върне и да си вземе парите. То е знаело за план А, но не е подозирал, че има и план Б – тоест, че в раницата има и дистанционно, с което да бъде задействана бомбата и тя ще бъде активирана заедно с него, за да няма преки свидетели на зловещата конспирация. 

Абаджиев е категоричен, че поне 4-5 човека участват логистично в една такава операция. Убеден е, че бомбата е родно дело и не е внесена от вън, както и че извършителите на атентата са хора от страната, но само активирани и получили поръчка от вън. 

Шафът на съюза на командосите е убеден, че у нас действат тайни радикални клетки, свързани с терористични организации. Затова са ни предупреждавали още преди две-три години, но властта в България не е обърнала никакво внимание. 

Нашите служби трябва да слезнат на земята, а главният секретар Калин Георгиев да спре да прави безумни изявления, че службите ни били на тези в САЩ, само дете заплащането им било различно, призова експертът по тероризъм. 

Според бившия председател на НС и дипломат в Полша и Македония Александър Йорданов мотиви за атентата България трябва да търси и във външно-политическата си стратегия. Той смята, че се премълчава много важен и интересен факт. Само преди година и половина Георги Първанов като президент прие с всички почести в страната сирийския лидер Башар Асад, а сега преди месец станахме организатори на среща на сирийската опозиция в България.