157 прецакани летовници пратиха Вени Измамата на съд

Общо 17 граждани са подали иск в съда срещу  Венелин Качаков, известен като Вени Измамата. Това са само част от общо 157-те  измамени летовници с фалшиви почивки до Малдивите и остров Корфу. 

Трима са обвиняемите, които ще застанат пред Темида - финансовия директор на “Еврохолидейз” Венелин Качаков, известен като Вени Измамата, управителя Георги Христов и компютърния специалист Георги Пасев. 12 356 лева е най-голямата сума, платена от клиент на фирмата, който претендира за обезщетение, а най-малката е в размер на 280 лева, пише “Марица”.

Съдия Методи Антонов отхвърли исковете за съвместно разглеждане в наказателния процес. Мотивите му са, че разглеждането им ще утежни много делото, освен това от сайта за колективно пазаруване “Грабо” вече са изплатили по-голямата част от дължимите суми на ужилените.

Правата на 157-те измамени от “Еврохолидейз” не се нарушават, защото те могат да заведат отделно граждански дела или да предявят колективен иск срещу фирмата.

Адвокатите на Пасев поискаха отвод на съдията, като се мотивираха обстойно. Според тях съдия Антонов е в близки отношения с адвокат Белин Узунов, който бил приятел на Качаков. Освен това магистратът бил близък с Желязко Христов и съпругата му, както и с дъщеря им, свързана с Качаков. Третият мотив бе, че съдия Антонов не позволил на Пасев да ходи при личния си зъболекар по време на домашния арест и го репресира, като не му дава достъп до материалите по делото.

Съдия Антонов отхвърли всички претенции. Той лаконично обясни, че Пасев е прекарал 21 часа при зъболекаря, без да даде обяснение и затова назначи съдебномедицинска експертиза. За адвокат Узунов обясни, че има изцяло служебни контакти, а с покойния Желязко Христов и семейството му не поддържа връзка от 5 години. Съдията назначи дати в 5 работни дни, като определи по 8 часа дневно, в които Георги Пасев, който е под домашен арест, да бъде докарван до съда и да чете материалите.

Близо час отне на съдията само да прочете имената на явилите се над 100 свидетели по делото и да снеме самоличността им. Според данните от обвинителния акт общият брой на свидетелите по делото е 157, като повечето от тях са от София и Пловдив, но има и от други краища на България - Стара Загора, Бургас, Варна.

Оказа се, че в залата отсъстват четирима от частните обвинители, които са поискали да предявят претенциите си към тримата обвиняеми. По закон правата им се нарушават, ако делото стартира в тяхно отсъствие. Делото се отложи за 19 ноември, като бяха определени общо пет дни за изслушването на свидетелите, обвиняемите и адвокатите им и прокуратурата.