Мистерия в Русе: Общинари описаха липсващи каси за врати и шкафове след напускането на руските дипломати от консулството

кадър: БНТ

кадър: БНТ

Сградата на бившето руско консулство в Русе е построена първоначално като детска ясла. През 1985 г. е преустроена като сграда за дипломатическите служби на СССР. Преди година и половина консулството е закрито.

Екип на БНТ опита да влезе в сградата, но не беше допуснат, за да провери дали дипломатите са си тръгнали с вратите и посудата и са я оставили изтърбушена. От кметството опровергават, че постройката е ограбена. Зам.-кметът Златомира Стефанова заяви на пресконференция, че всичко е в добро състояние, но допълни, че все пак са липсвали 4 каси на врати и 2 кухненски шкафа.

Когато е предавана на общината, сградата се е управлявала от държавата, обясни Стефанова и допълни, че не е виждала първите протоколи във вида, в който е предадена на кметството. От КНСБ предлагат да се ползва за център за социална рехабилитация. Музиканти и артисти пък настояват децата да ходят, да свирят и да се забавляват. Към сградата вече интерес са проявили от Държавния архив, от галерията и от музея. Последната дума за съдбата на постройката в крайна сметка ще има общинският съвет.