Студенти по политология казват: „Ние сме НАТО“

Днес в пресцентъра на БТА в София бе представен старта на студентски проект „Създаваме сигурност, засилваме единството, споделяме ценности“, посветен на 20-годишното членство на България в  Атлантическия Алианс. Основното послание е „Ние сме НАТО“ и то кореспондира с осъзнатите убеждения на студентите от специалността „Политически науки“ и други сродни направления. Проектът е в размер на 9000 евро и се осъществява с подкрепата на Звено по публична дипломация на НАТО.

Партньори са три водещи катедри на родни университети: Катедра  „Политология“ на СУ, Катедра „Политология“ на УНСС и Департамент  "Политически науки" на НБУ. С тях активно ще работят и четири студентски клуба  - Студентски клуб на политолога (СУ), Клуб „Его Политико“ (УНСС) и клубовете към бакалавърските програми по политически науки на български, френски и английски (НБУ), както и неправителствената организация „Център за изследване на глобални хибридни заплахи“, с ръководител Иван Анчев. 

Медиен партньор е Новинарският сайт Factor.bg.

Проектът ще се реализира до 31 декември 2024 година като ще обхване 3 студентски дискусии, една научна конференция,  един онлайн курс по тематиката на проекта, който е отворен за всеки, който желае да се включи в програмата. Предстои създаването на филм за хода на проекта, както и организирането на студентски конкурс за есе по водещата тема, обяви на пресконференцията ръководител проф. Татяна Дронзина.  Нейни партньори ще бъдат доц. д-р Блага Благоева, от  катедра „Политология“ УНСС и д-р Иван Начев, от департамент по политология, НБУ.

Организаторите са предвидили и стартирането на специализиран сайт, който ще осведомява обществото за датите на предвидените дейности и изпълнението на отделните програми.
Чрез посланието „Ние сме НАТО“ се цели идентификация на младото поколение с бъдещето на Алианса и предизвикателствата в геополитиката. Гости на студентските дискусии ще бъдат личности проправили българския път в НАТО.