„Десният“ Васил Терзиев връща наследници на ДС във висшето ръководство на Столичното кметство

Васил Терзиев

Васил Терзиев

Васил Терзиев, осветен като тежко свързан семейно със структурите на бившата ДС, назначава във Столичната община на висши управленски постове наследници на  репресивната тоталитарна структура. За това алармират източници на Faktor.bg от столичното кметство. Става дума за зам.-кмета на София по финанси и здравеопазване Иван Василев. Баща му Румен Иванов Василев е работил за Трето управление на ДС като агент „Петров“. Връзката му с ДС бе осветена в качеството на шеф на политическия кабинет на военния министър Стефан Янев в служебното правителство на Румен Радев.

Иван Василев бе назначен за зам.-кмет на София през декември миналата година. Един интересен акцент от публичните биографии и информации за него е, че никъде не се споменава рождената му дата, нито второто му име, а това навярно не е случайно. Василев вероятно е най-добрият и незаменим финансист в столицата, но в морален план надеждите на демократично мислещите софиянци са подменени, въпреки внушенията, че Терзиев е много десен и преживява тежък катарзис по отношение на ДС и комунистическия режим. Очакваше се кметът да бъде предпазлив в тази деликатна за дясната общност посока, но явно се сбъдват прогнозите на анализатори, че влизането му в столичното кметство цели

да реанимира влиянието на ДС и комунистическата номенклатура в управлението на София 

По време на предизборната кметска кампания миналата есен Терзиев отказа да опровергае съмненията и да отговори на въпрос на първия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев – дали сред съдружниците му в митичната компания Телерик има и други синове на ДС.

Провалът на Васил Терзиев в кадровата политика в качеството му на кмет вече е необратим факт – само преди седмица зам.-кметът по строителството по неясни причини подаде оставка, след само два месеца работа. Още по-неясни обаче остават причините – защо Терзиев с нарочна заповед го е санкционирал,  отнемайки му правата. Друг от столичните зам.-кметове се оказа кадър и лидер на БСП, партия с която Терзиев уж водеше война. Не по-малко смущаващ е и фактът, че се твърди, че   зам.-кметът по правните въпроси е без юридическа правоспособност. От екипа на Терзиев избяга и архитект  Любо Георгиев, който се представяше по време на изборната кампания като част от тима и трябваше да стане главен архитект на столицата. Георгиев се раздели с шефа си, заради несъгласие с визията му за развитие на София.