Борисов пред симпатизанти: Ще поискаме забрана и на вноса на руски газ

Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

"В момента, след изключително антируските действия на ПП, в България има само руски газ. Не знам дали ще намеря достатъчно сподвижници. Следващите дни в парламента да вземем решение, за да забраним, както руския петрол, така и руския газ. И тогава да ги питам всичките комисионери на гръцките фирми, защото само от Гърция влиза газ, да знаете, че ние досега сме платили за 11 танкера все едно са превозени през България, когато медиите в България вдигаха страховита еуфория как ПП са докарвали американски газ. Всъщност един танкер е останал в Турция. Другите 11 сме ги платили все едно са минали и изцяло внасяме руски газ от Гърция", каза пред симпатизанти в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Той добави, че ще търси подкрепа от изпълнителната комисия на партията, за да предложи на Народното събрание да гласува забрана за внос на руски газ в България.

По думите му, не той, а Кирил Петков е поканил Калин Стоянов за вътрешен министър.

Борисов постави условие на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите. На среща със симпатизанти от столичния район „Възраждане“ той се обърна към лидерите на обединението да се откажат от обвиненията към партията му и да се съгласят на „тежки реформи“:

"Нищо няма да правим с тях. Или те ще спрат да преиначават, или това правителство - или тези служебни правителства могат да изкарат много дълго".

Борисов призова за незабавни разговори по отношение на финансовата политика и за изпълнение на критериите за членството на страната ни в Еврозоната:

"Какво правим - да ми каже Христо Иванов - с бюджета, МВФ. Всички финансисти казват - сваляйте на 1 процент, режете разходи, вдигайте данъци. Това е единственото възможно във финансовата политика".

Според него членовете на ГЕРБ не искат повече партията им да управлява заедно с ПП ДБ: 

"Вместо ние сега - те, да кажат - дайте да се съберем заедно като стадо - да направим тези - това е промяна, това е реформа, тежка, губеща подкрепа, но ще направим правилната държава. И тогава ще отидем и в Еврозона и тъй нататък".

Борисов отхвърли твърденията, че Пеевски управлява ГЕРБ. И увери симпатизантите си, че „усещането, че се връщаме на власт, се засилва“.