Без сериозни доказателства акцията на МВР срещу Димитър Стоянов прилича на бухалка срещу свободното слово

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

Все още няма яснота, какво се случва със задържания снощи разследващ журналист Димитър Стоянов, от Bird.bg. По първоначална информация той е арестуван за 24 часа, но няма яснота кога ще бъде освободен и дали мярката му за неотклонение няма да бъде продължена.

Журналистът Димитър Стоянов е задържан от МВР по жалба на служител на НАП. Това става докато сайтът за разследваща журналистика BIRD проверява как зетят на министър Калин Стоянов, служителят на НАП Георги Шурелов, се е измъкнал от правосъдието, след като е арестуван за рекет, коментират на фейсбук страницата на BIRD. 

Скандалът от последните часове може да бъде коментиран и възприет и като груба разправа с неудобен за статуквото разследващ журналист, ако на обществото не бъдат предоставени сериозни факти за престъпление. Случая е и свидетелство за неприемлив подход на МВР министъра, който  остана на поста си и в служебния кабинет. 

За Димитър Стоянов се знае, че има профил и досие в службите. Занимава се с бойни изкуства, именно заради заплахите срещу него във връзка с разследванията му. Службите знаят, че той има оръжие и е обучен да го ползва. Реакцията му на човек, който е нападнат в контекста на разследването, с което се занимава, е да защити живота си с всички средства. А дали е случайно, че нападението се случва на място, на което има видеонаблюдение - изводите  остават за гражданите и разследващите. 

Случаят от тази нощ може и да бъде спорен, ако не се разглежда като продължение на друга атака на Калин Стоянов срещу свободата на словото и конкретно срещу журналистите от bird.bg., коментират от медията. Преди седмица стана ясно, че служебният министър на вътрешните работи е завел граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от разследващия сайт BIRD - Атанас Чобанов и Димитър Стоянов. В журналистическите среди този тип атаки се приемат като  дело - шамар (от английски SLAPP). В цяла Европа и демократичния свят подобни искове се тълкуват като опит за репресия над свободната журналистика. 
По този повод членът на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов коментира на страницата си във фейсбук: „МВР, чийто министър води гражданско дело срещу Димитър Стоянов за сериозна сума пари, публикува видеозапис от разследване на няколко часа, който представя Димитър Стоянов в негативна светлина пред обществото.
Оставете останалото за ранния етап на разследването, всички версии, които трябва да се проверят с всички възможни доказателства, нашата приятелка "следствената тайна", която не е нищо повече от момиче на повикване, и прочее.
По-нагледен пример за работа на държавна институция в частна полза трудно може да се даде“, казва Янкулов.

В началото на март bird.bg обяви, че има информация за телефонни разговори между Калин Стоянов, който през 2021 г. е бил директор на ГДБОП и вече покойния Мартин Божанов - Нотариуса, който беше убит показно в София през януари тази година. Стоянов отрича това и обвинява авторите на сайта, че са засегнали авторитета му. Това стана и повод за съдебния му иск. Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) се е запознала в детайли с иска на Калин Стоянов срещу Чобанов и Стоянов и категорично е на мнение, че заведената молба носи характеристиките на дело шамар.

Друг случай  е в синхрон с нагласата на вътрешния министър да  се противопостави на всеки, който го обвинява за връзки с престъпния свят. Стоянов отправи обвинения и към бившия директор на КАТ Тенчо Тенев, че е близък с разследваните за контрабанда Марин и Стефан Димитрови и именно той ги е запознал с бившия вътрешен министър Бойко Рашков. 

Тенев обаче,  коментира  днес пред NOVA, че наистина е виждал Стефан Димитров няколко пъти, когато той е бил в КАТ. Нещо повече. Стефан Димитров твърдял, че е близък с директора на ГДБОП - тогава Калин Стоянов, и че бил негов приятел.