"Нова Република" на среща с Герджиков заради цената на газа

Бием сянката на злодея, а не бием злодея, коментира Трайков

Гневът срещу високите цени на парното е насочен в неправилна посока. Вместо недоволството да е срещу източника на проблема – „Газпром”, то е отправено към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви говорителят на дясното обединение "Нова Република" Трайчо Трайков на пресконференция.

Той припомни, че благодарение на Европейската комисия България е за първи път от десетилетия в позицията на силния в преговорите с „Газпром”. Руската компания е заплашена с глоба от около 6-7 млрд. евро заради злоупотреба с монополно положение в осем страни от Европейския съюз, сред които и България. "„Газпром” е отправила предложение към Брюксел как да се реши проблемът, а осемте държави имат седем седмици да изразят становище. Срокът изтича на 4 май, но нито правителството, нито водещите партии говорят по този въпрос", обясни Трайков.

"Дотогава няма да има и ново правителство," прогнозира говорителят на „Нова република”. Затова от политическата коалиция са поискали среща със служебния премиер Огнян Герджиков, който обещал да ги приеме идния вторник. „Човек може да се чуди защо когато на фона на недоволствата от факта, че енергийният регулатор превежда повишението на цените, идващи от „Газпром”, към местния пазар – такива, каквито са правомощията му по закон, възмущението и на омбудсман, и на неправителствени организации, и на политически партии се насочва към него, а не към източника на високите цени. А това е именно договорът с „Газпром”, коментира Трайков. Той добави: „От една или две седмици слушаме как се водят преговори за бъдещата управленска коалиция и основният въпрос на въпросите е откъде ще се намерят 100 млн. лева за повишаването на пенсиите. 100 милиона на година. Тук говорим за 500 милиона. Говорим за това как КЕВР са вдигнали цената на газа. Ама бием сянката на злодея, а не бием злодея.”

От формацията сигнализираха, че социалистът Георги Гергов придобил още акции от Пловдивския панаир. Според десните това станало с политическа подкрепа. Дани Каназирева заяви, че сделката за Международния панаир-Пловдив надхвърляла мащабите на Пловдив за стотици милиони левове. „Тази сделка нямаше да е възможна, ако наистина имаше държава, работещи институции и без политическо покровителстване. Това е една схема, която започна от 2006 г. За да бъде по-обществено приемлива сделката се измисли една красива лъжа, че в Пловдив ще бъде финансирано построяването на държавна опера. Пловдив и държавата подаряват общо 800 декара и ще чакаме и ще се молим да ни даде 4-5 декара, за да си построим опера, дори трябва да сме благодарни“, каза още тя.