Сондата „Вояджър 1“ отново предава данни - за първи път 5 месеца

Космическият пътешественик вече се намира на около 24 милиарда км от нас

Вояджър 1, снимка: NASA

Вояджър 1, снимка: NASA

"Вояджър 1" - най-отдалеченият от Земята космически апарат, създаден от човека, е предал четливи данни за първи път от пет месеца, предаде АФП, позовавайки се на НАСА.

Сондата, която се намира на около 24 милиарда километра от нас, не беше изпращала четливи научни и технически данни за състоянието си от ноември, обясниха от американската космическа агенция.

Въпреки това екипите на НАСА все още можеха да подават команди и апаратът, изстрелян преди повече от 46 години, продължаваше да работи нормално.

Проблемът се дължеше на чип в един от бордовите компютри, отговарящ за форматирането на научните и техническите данни, преди изпращането им на Земята. В крайна сметка беше намерено находчиво решение на проблема.

НАСА успя да провери изправността на космическия апарат за първи път от ноември и ще продължи да използва същото решение за възстановяване на научните данни.

Сондата "Вояджър 1" и братът й близнак "Вояджър 2" са единствените космически апарати, които пътуват в междузвездното пространство извън нашата Слънчева система. Те носят на борда си записи на звуци и изображения на Земята върху златни и медни плочи.