Никой не попитал моряците от кораба "Рожен" искат ли да работят във военна зона

Българският кораб "Рожен", който се намира в израелското пристанище Ашдод в близост до бойните действия, ще напусне опасната акватория най-рано след седмица, съобщава БНТ. В непосредствена близост се водят бомбардировки.

Въпреки че изпълнителният директор на Българския морски флот Александър Калчев увери, че няма риск за екипажа, моряци от кораба споделиха, че не се чувстват в безопасност.

"Сирените завиха и чакаме бомбите на кораба "Рожен". Само върху нас да не падат, че лошо. Както казва нашата фирма и г-н Калчев, всичко е спокойно, за тях няма война. Ние сме безсмъртни, това е", изразиха негодувание от екипажа.

На кадри се вижда близостта на сраженията.

Всички моряци на борда - 14 българи и петима украинци, са добре.

Нивото на опасност на кораба, независимо от военната обстановка, е първо, което е най-ниското. Според екипажа обаче то трябва да е по-високо.

Моряците посочват, че всички останали кораби поддържат най-високото трето ниво. Те заявяват, че никой не ги е питал дали са съгласни да работят във военна зона, а по международните правила не могат да бъдат задължени.

Екипажът се опасява, че корабът е натоварен със сяра.

Посланикът ни в Израел Славена Гергова уточни, че моряците не са се свързали с посолството. Тя обаче изрази готовност да им съдейства, ако е необходимо.

Припомняме, това е поредният случай, в който кoрабът "Рожен" попада в зона до военни действия. След началото на войната в Украйна той остана блокиран пет месеца в Пристанище Черноморск. В крайна сметка "Рожен", заедно с още три кораба, напусна Украйна на 5 август.