Навлезе в заключителен етап подготовката за кацане на японския модул SLIM на Луната

Специалисти от Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА) започнаха последните етапи на подготовка за кацането на първия японски изследователски модул SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) на Луната, планирано за 20 януари, съобщи сайтът „Сатнюз", цитиран от БТА.

Както се очаква, на 19 януари най-ниската точка на лунната орбита, по която се движи апаратът, ще бъде свалена до 15 км. Спускането трябва да започне на 20 януари в 00:00 токийско време (17:00 българско време на 19 януари). Самото кацане е планирано 20 минути по-късно.

Модулът беше изстрелян от центъра за изстрелване на сателити Танегашима в югозападната префектура Кагошима на 7 септември 2023 г.

SLIM, висок 2,4 м и тежащ 200 кг, е предназначен да изучава кратерите и топографията на Луната, използвайки технологии, подобни на тези в системите за лицево разпознаване. Устройството е оборудвано със специална камера, която измерва съдържанието на желязо и други елементи в почвата.

Японският модул е в състояние да кацне на определено място на Луната с грешка не повече от 100 м. Очаква се данните, получени от устройството, да бъдат използвани по-специално в рамките на лунната програма „Артемис" на НАСА. Ако успее, Япония ще стане петата страна в света, спуснала модул на повърхността на естествения спътник на Земята след Съветския съюз, САЩ, Китай и Индия.