МВР се подготвя за потушаване на масови безредици

МВР тренира потушаване на масови безредици на военен полигон с участието на специализирани полицейски сили от София, Пловдив, Варна и Бургас. Това става ясно от официално съобщение на вътрешното министерство.

От него обаче не се разбира дали ученията са заради очаквания за масови безредици или пък са предизвикани от скорошните полицейските гафове около потушаването на протеста срещу предишното ръководство на БФС, при които обществото стана свидетел на полицейско насилие. Последното предизвика дори временна комисия в парламента, която обаче накрая приключи единствено с доклад, че законодателството било остаряло.

МВР твърди, че са стигнали до иновативен подход при обучението за справяне с масови безредици, който започнал да се прилага  със заповед на главния секретар на МВР по инициатива на ОДМВР – Пловдив, пише "Сега".

Служителите от сектор „Специализирани полицейски сили“ към пловдивската дирекция на МВР били своеобразен домакин на двудневен курс, който се провел тази с участие на техни колеги от същото направление от столичната дирекция и областните дирекции във Варна и Бургас.

"Подобно съвместно специализирано обучение се организира за първи път в отговор на постоянния процес за професионална подготовка и повишаване на капацитета на служителите на реда", твърди МВР. 

Занятията в Пловдив са се провели  на полигона на едно от военните подразделения, който бе предоставен от Съвместното командване на специалните операции. Натъртва се, че МВР и военните специални операции  имат "изграденото добро партньорство и тясно сътрудничество".

Днес военният министър Тагарев ще подпише заповедта за разполагане на армията по турската и българската граница, предава БНТ.  Първоначално ще бъдат командировани около 400 военни с щатно въоръжение и техника. Част от военните ще бъдат от специалните сили.

Темата на курса била „Унифициране, синхронизиране и координиране на действията на служителите от звената Специализирани полицейски сили към СДВР и дирекциите в Пловдив, Варна и Бургас“. Отигравана е Процедурата за реагиране при получен сигнал за групово нарушение на обществения ред по реда на Закона за МВР, Закона за охрана на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, Закона за събранията, митингите и манифестациите и др.

На практика са се оттренирани различни ситуации за овладяване на масови безредици, като се наблегна на конкретните мерките за безопасност при работа с помощни средства и оръжие; подготовката на екипите; спиране и слизане от автомобилите; заемане на определените строеве; подход и действия за разрешаване на случая; задържане и отвеждане на лица и т.н.