"Модерна" създаде ваксина срещу рак на кожата

Тя ще се прилага при поява на болестта, а на пазара ще се появи през 2025

Главният изпълнителен директор на компанията "Модерна" Стефан Бансел обяви, че е възможно терапевтичната ваксина срещу рак на кожата да бъде одобрена до 2025 г. предвид новите положителни резултати, съобщи АФП.

Терапевтичната ваксина не е предназначена за предотвратяване на заболяване като класическата ваксина, а за лекуване на вече появило се такова. Използва се същият принцип - подпомагане на имунната система на пациента да се защити сама срещу болестта.

Терапевтичните ваксини днес представляват голяма надежда в онкологията - "Имунотерапия 2.0", каза Стефан Бансел. "Имунотерапия 1.0" са все по-често използваните медикаменти като Keytruda, разработен от "Мерк".

Срокът, за който говори Бансел, е подкрепен от резултатите, които "Модерна" публикува в четвъртък, показващи подобрение във времето и шансове за оцеляване благодарение на технологията на информационната РНК. При проучване върху 160 души с меланома в напреднал стадий приемът на ваксина по същото време като медикамента Keytruda за период от три години рискът от повторна поява на рак и смърт се редуцира с 49 процента в сравнение с пациентите, третирани само с медикаменти.  

През 2020 г. около 57 000 души в целия свят са починали от меланома. Това е една от най-тежките форми на рак на кожата.

Терапевтичната ваксина на "Модерна" е разработена въз основа на мутациите в РНК на тумора на оперирания пациент. "Става въпрос за индивидуализация", подчерта Бансел. "Модерна" произвежда продукт, който е само за вас."

Други компании като "Бионтех" също работят върху индивидуализирани терапевтични ваксини против рак.