Стефан Софиянски: Дянков трябва да е агресивен, да играе на ръба на дефицита

Не аз, а ГЕРБ разцепиха Синята коалиция. Костов трябва да реши дали продължава с Борисов или не, категоричен е бившият премиер и кмет на София Стефан Софиянски. Интервю на Васил Василев - Г-н Софиянски, какво се случв във финансовото министерство и ще успее ли до края на мандата да измисли начин за справяне с кризата? - България сега е в окото на кризата. А според Симеон Дянков и Бойко Борисов вече за 25 път е трябвало да излизаме от нея. Най-важният проблем за стабилността на държавата сега е изразходването на фискалния резерв. От 7,7 млрд. лв. миналата година резервът ни се стопи до над 4 млрд. през април. В момента той е едва 1 млрд. лв., което е опасно.

Три млрд. от резерва са изразходвани, нормално е да са използвани при криза, но няма информация за какво са похарчени и какъв ефект е постигнат с тях. Правителството на ГЕРБ не се справя с антикризисните мерки. Но пък вотът на недоверие, който му искат БСП и ДПС постоянно, няма да успее и само превръща парламента в една безкрайна говорилня, защото вотовете не са правилно структурирани, мотивите са чисти глупости. Трябва да се предприеме много по-агресивна финансова политика, сегашното правителство по нищо не се различава по този въпрос с ексминистър Орешарски и от Милен Велчев. На България й е нужна консервативна икономическа политика с непрекъснато съкращаване на разходите. Би трябвало Симеон Дянков, дори с риск, да стигне ръба на дефицита с оглед на по-агресивното инвестиране, което да компенсира инвестиционния спад от частния сектор. 

- Какви конкретни мерки трябва да бъдат предприети?

На първо място трябва да се подхване земеделието, изтеглянето на субсидиите и час по-скорошно разплащане със земеделците, за да може да се активизира новата реколта. След това да се направи една агресивна политика по отношение на строителството – проекти, които са пред реализация, да започнат моментално да се финансират. Трябва разбира се да има едно отпушване на програмите, защото в България е налице ниско усвояване на парите от тях заради грешките на предишното правителство. Според мен Томислав Дончев не би трябвало да е сред отличниците на премиера. Отново, на ръба на риска – отваряне на програмите, за да могат тези пари да влязат в икономиката. Това са първите три стъпки. В това число и финансиране в инфраструктурните проекти, които са почти довършени.

- Можем ли да направим сравнение на днешна България с онази от 1997 г., която заварихте след Виденовата зима? 

- Няма нищо общо. Сега съществува ресурс, който тогава липсваше. Вярно, тогава трябваше отново да се предприемат решителни стъпки, тогава компенсирахме с договорката с Международния валутен фонд и с първия транш, преведен преди изборите. Сега има едни 7 млрд. от еврофондовете в резерв. Тогава нямаше нищо, трябваше да се рискува, водехме агресивна политика, макар и с несъгласие на МВФ, за да стабилизираме валутния курс на долара, след което да се справим с инфлацията. Сега трябва да се направи същото - да се предприемат мерки за увеличаване на потреблението. Неслучайно наблягам отново на земеделието, чрез което ще има един по-достъпен продукт на пазара. Сега България е много по-добре от Жан-Виденово, въпреки слабата политика на Станишеви на Борисов. Борисов изпуска златният шанс да усвоява фондовете, кото ни дава Европейският същз. Нека да се увеличи дефицитът, не е страшно, важно е накрая на годината да имаме ръст на брутния вътрешен продукт, или поне да спрем спада. Лидерите не трябва да преодоляват кризи, да вземат трудни решения, но ГЕРБ е лява партия, която се опитва да се държи като дясна, защото бюджетната им политика не говори за десни убеждения. Ако се погледне чисто икономически на процесите предприети през годините - валутния борд, приватизацията, смяната на способността доведоха до финансова стабилност на страната ни. В момента обаче вместо да се надгражда всичко това, се води застояла финансова политика и неслучайно ви говоря за агресия. Страната ни просто има слаб икономически екип, а това се отразява сериозно върху живота на хората.

- Обвиняват ви, че сте сред виновниците за разпада на Синята коалиция, кой разцепи десницата?

- Причината за разцеплението на Синята коалиция е в различното отношение на двете партии към ГЕРБ. Иван Костов и ДСБ са подкрепяли неправилните политики на ГЕРБ винаги, като грешната теза за влизане в еврозоната и намаляването на доходите, но са го правили скрито, зад гърба на СДС. Тази подкрепа е нормална, тъй като ДСБ участва във властта реално със свои зам.-министри, като Константин Димитров, примерно. Едната възможност е да се опитат да припознаят ГЕРБ като дясна партия и да продължат да участват в управлението, но открито, да носят отговорността си. „Не можеш да казваш: „Аз съм срещу тази политика на ГЕРБ“, след като си я формирал с гласуването на бюджета. Ако СДС избере подобен път, тогава много хора с реално дясно мислене ще търсят нова алтернатива. Другата възможност е да се изрази ясно неудовлетворение от ГЕРБ и да се сформира сериозно опозиционно дясно крило. Кунева винаги ще носи позицията на балансьора, на центъра и така остава място за СДС да тръгне по един десен, по-радикален път. Такова нещо обаче засега не видяхме, дано доброто начало да дойде скоро.

- Какво трябва да навакса в столицата кметът Фандъкова?

- София си има и природа, и инфраструктура, какво й липсва основно – динамика. В София в момента има тенденция на увеличаване на населението. Това разбира се не е негативен факт. Прекалено малка страна сме, за да се делим на провинции. Поздравявам г-жа Фандъкова за метрото, все още има недостатъчно строителство на пътни артерии, на знакови обекти.