Станислав Белковски: Не Медведев, а ген. Алексей Дюмин ще наследи Путин в Кремъл

За сегашния президент на Русия истината е версията, която го устройва

Путин се мисли за най-великия управник в света и изобщо не се интересува какво се случва в Русия

Кремъл иска да принуди Запада да се върне към ялтенско-потсдамския световен ред, казва известният анализатор пред Gordon.ua

- Г-н Белковски, Путин понесе няколко сериозни унижения в Украйна и сякаш е отдаден на  лично отмъщение, това ли го подтикна към действие? 

– Разбира се, причината е, че той беше абсолютно сигурен в победата на Янукович през 2004 година, дори няколко пъти го поздрави, но това не се случи, а през 2013 година беше убеден, че Майданът ще загуби доколкото, според него, нямаше нито ресурси,  нито легитимност. 
По самата специфика на своите възприятия, според своя психотип Владимир Путин не може да се признае за победен, и той е убеден, че революцията в Украйна е организирана от Америка…

- Искрено ли?

- Какво значи искрено? Има такова психологическо определение: истина е версията, която ни устройва. Тази версия го устройва и затова Путин абсолютно, всецяло и от цялата си душа вярва в нея.

– Когото Русия започна операцията по анексирането на Крим, мислехте ли, че полуостровът той може да бъде спасен от Украйна? 

– Мислех, че може да бъде спасен. Ако беше вкарана дори неголяма групировка, да кажем, 5000 украински войски, това щеше да реши въпроса, но украинските лидери се изплашиха. Те първо не вярваха в реалността на случващото се и второ – сработи комплексът за непълноценност пред „големия брат“, Русия.

- Може ли Крим да се върне в Украйна?

– Не, не и в обозрима историческа перспектива. Но ако Украйна беше отстояла Крим, нямаше да започне този ад, който и досега продължава в Донбас. Защото събитията в Донбас са инспирирани от руските агенти начело с така наречения Игор Стрелков (Гиркин) и в голяма степен бяха провокирани от убеждението, че Путин ще вкара войски в Донецко-Луганския регион. Де-факто той въведе войски, но но и де-юре, защото нямаше концепция за присъединяването на Донецк и Луганск към Русия.

– Вие смятате, че Донбас не е нужен на Украйна? 

–Трябва да се признае неизбежността на такова решение. Но, за да бъде убеден народът да приеме такова решение е нужен истински лидер. Истинският лидер е способен да убеди народа във всичко, собствено, това е и критерият, по който се познава истинският лидер. Нека ви припомня, че Де Гол „предаде“ Алжир…Затова и до ден днешен той е една от великите исторически личности. Но видимо Порошенко не е такъв лидер.

- Няма ли един такъв акт да отключи сепаратистки процеси и отделяне и на други части от Украйна?

– Не, защото независимо от всички неуредици в Украйна, тук има свобода, а в Русия – не. Няма причина хората да преминат от един свободен свят в несвободния.

– Тоест, Донбас, ще си остане „висящ“? 

– Да, това е конфликт замразен за неопределено време. Трябва да признаем, че Минските споразумения бяха неизпълними още от самото начало и както виждаме сега, приемането на закон за техния особен статут е невъзможно. Провеждането на избори по украинските закони и, следователно, и поемането на контрола на границата от Украйна също са невъзможни. Това е! А това означава, че сме в „безкрайна задънена улица“.

– Вече две години и половина светът чака да бъде назован виновникът за свалянето на малайзийския Боинг MH17…

– Вижте, всички прекрасно помним, как в този ден, 17 юли 2014 година, в Twitter Игор Гиркин-Стрелков написа: "В района на Торез току що беше свален  Ан-26, търкаля се някъде около мина "Прогрес". И точно там след това откриха малайзийския Boeing. Това повече от красноречиво сочи кой е свалил самолета.

– Ще се съгласите ли, че това беше своеборзан водораздел. Ако не беше свален малайзийският самолет, Путин можеше да стигне до Киев?  

– Не, той не е имал такова намерение никога. Путин прекрасно е овладял хибридната война – не обявяваш война, не вкарваш собствени войски, а се опираш на частни военни компании, наемници и бандити.
Спомнете си какво се случи скоро в Черна гора – нима там имаше руски войски? Не, но в Подгорица беше направен опит за държавен преврат по кримски сценарий.  И макар, че опитът не успя, но беше на косъм от успех. Тоест, можеше да успее и това означава, че такива опити може да бъдат правени и другаде.

–Защо руският народ така робски се подчинява на режима?

– Винаги е било така, такава е историческата традиция, при това е специфично оцветено робство. Аз не бих казал, че руснаците по съществото са роби, но те се подчиняват на монархическите традиции и монархическия ритуал, който се базира на три съставни части.
Първото е непогрешимостта на монарха, тоест може да се критикува каквото и да било друго: кадрови решения и последствията от тях, политиката, само не и „Самия него“. 
Второ – това е принципъ на наследяването на властта, когато само монархът решава кой ще бъде неговият наследник (както в случая Елцин – Путин и в случая Путин – Медведев).
И трето – монархът е над закона, иначе не е истински монарх.
Мнозинството руснаци през 2008 година искаха въпреки Конституцията Путин да остане на поста си.
И собствено, точно на монархическата традиция се базира легитимността на Путин и неговата подкрепа, защото ситуацията в страната постоянно се влошава – и икономическата, и социалната. Особено в последните години, когато заради анексирането на Крим Западът въведе санкции срещу Русия, а това не се отразява върху одобрението за Путин, защото монархическият ритуал се спазва абсолютно безпрекословно.
2016 година изобщо рязко повиши самооценката на Владимир Путин. Тя растеше последвателно през годините откакто е на власт, но през 2016 година той окончателно реши, че е „хванал Господ за брадата“. 
Нали си представяте как се чувства човек, за когото Барак Обама и ЦРУ едва ли не в прав текст казват, че той е поставил Тръмп начело на Щатите? При това не са придворните блюдолизци, а неговите опоненти и то твърде висикопоставени. 
Той се мисли за най-великия управник на света и изобщо не се вълнува какво се случва вътре в Русия, той смята, че всеки проблем ще се реши априори. 
Но въпреки всичко Путин няма за цел да  се конфронтира окончателно със Запада, а само да го принуди да се върне към ялтенско-потсдамския световен ред, което разпределяше сферите на влияние между великите сили.
В момента той не съществува и Путин се стреми да го „възкреси“.

– Не ви ли учудва това, че такъв невзрачен човек, попаднал случайно в Кремъл, се оказа толкова силен и по византийски хитър?

– Той винаги си е бил такъв и точно по този критерий е избран от Елцин. Путин е много потаен, мнителен, не говори за плановете си дори с най-близките си хора, и това, което за него е много характерно – той идеално умее да „играе“ с човешките слабости и пороци.
Владимир Владимирович напълно се е затворил в собствения си пашкул и вече няма обратна връзка с реалността. 

- Какво вярно има в слуховете, че Путин няма да се кандидатира на президентските избори, а ще посочи за свой приемник Дмитрий Медведев?

- Наистина, според слухове и изтичане на информация от Кремъл, като минимум се обсъжда вариант той да не се кандидатира. Но за приоритетен наследник вече не се смята Медведев, а Алексей Дюмин, бившият охранител на президента, 44-годишен генерал, който преди три години командваше Специалните сили по време на анексирането на Крим, а сега губернатор на Тулска област.