Последният съветник на Живков: Формулата на БСП е - бащата бие и национализира, а синът - краде и приватизира

Червените депутати и правителства носят най-голяма отговорност за разбитото разузнаване и спец служби Борисов и Цветанов, трябва да се преборят с последствията на преход, който е един апокалипсис Станишев проби в ПЕС, защото и там също има бездарници, безделници, мързеливци, корумпирани, казва Костадин Чакъров, лидер на Съюза на комунистите в България

Интервю на Мая Стоянова

- Г-н Чакъров, тази събота БСП за поредна година ще се изкачат на Бузлуджа, за да демонстрират своята привързаност към идеите на  Благоев, морално ли е това съчетание на миналото с идеите за модерна и европейска социалдемокрация?

- Много пъти съм го казвал, сега пак ще повторя – БСП се провъзгласи за първоприемник на БКП. Тя се възползва от лукса да бъде партия на лявото, без да се срамуват от това, че прие най-тежкото за българския народ законодателство и влезе в абсурдни коалиции. За каква лява партия претендира, след като всички богати хора произлизат от БСП? Интересуват ги само властта и парите. Но сега ще отидат на Бузлуджа, ще размахат червените знамена, ще платят на няколко бедни женици автобуса да се разходят до там. Но никой не може да обвини тези хора, които живеят със спомена за своята младост, но БСП спекулира с тази носталгия. Съюзът на комунистите в България единствен се опитва по съдебен път да докаже тази неправда, но съдът отхвърли внесения от нас иск с аргумента, че е несъстоятелен. Затова сега БСП ще повтори на Бузлуджа сценария от миналата година.

- Правителството на ГЕРБ ли трябва да понесе цялата отговорност и вина за допуснатия атентат на бургаското летище?

- От чисто морален план атентатът на летището в Сарафово трябва да обединява политиците, а не да се използва за партийни боричкания. В политически аспект проблемът има обаче друго измерение. Тази позитанска политико-криминална банда забрави ли кой вкара закона, с който разгромиха целия агентурен апарат и цялата система за сигурност у нас? Защото българското разузнаване и контраразузнаване бяха едни от най-силните, които работеха в Близкия Изток. Под флага на КГБ България имаше огромни връзки – политически, финансови, икономически, във всички структури на арабския свят. Ние разполагахме с огромна банка от информация. Обучавахме хора от тези страни, но не в тероризъм, а в политически науки. В същото време по отношение на тероризма, ние имахме достатъчно добре обучени кадри, бяхме усъвършенствали много методи за отбрана. Всичко това беше съсипано, изчезна след 10 ноември 1989 г. Офицерите бяха изгонени, агентурата беше загубена. Още по времето на Луканов бяха уволнени 80% от старшия състав на службите за сигурност и около 40 % от младшия състав. След това Сергей Станишев и Татяна Дончева вкараха в парламента закон, с който нанесоха смъртоносен удар на националната и държавна сигурност. Сега в БСП изведнъж се сетиха, че няма сигурност. Ами Татяна Дончева да ходи да лови муджихидините. И без това се пише за амазонката на лявото пространство и обстрелва със стрели ченгетата и комунягите. Затова мисля, че и искането на вот на недоверие на правителството в този момент  беше абсолютно неморален акт от страна на БСП, те нямат право на това.

- Последният критичен доклад на ЕК обаче е знак, че ГЕРБ не се справя с два сериозни проблема в държавата – вътрешен ред и правосъдие.  Каква е вашата оценка за управлението на Борисов през последните три години?

- Първо, Европа ни наложи много тежки корупционни решения. През тези 20 години всички криминални схеми – финансови, банкови, рекет, корупция, подкупите, дойдоха именно от Европа. Те  бяха стимулирани чрез връзките, които създаде с определени хора и кръгове в България. Нейният интерес беше да закрият българската индустрия, българската икономика да престане да работи, да бъдат изкупени българските банки, а  европейците да се настанят на нашите пазари. И както виждате сега в един супер дори подправките, които се предлагат там, са внос от чужбина. Затова мисля, че трябва с друго око да гледаме вече на Европа. Европейците са лицемерни. ЕК ще иска още 20 години да има мониторинг над България, защото европейските чиновници от това живеят. Спомняте ли си сценката с хлапето в един от филмите на Чарли Чаплин. Хлапето тича пред него, чупи прозорците с камъни, а след него върви Чаплин като стъклар, за да ги поправя...Това представляват и европейските чиновници. Затова  гледам с подозрение на Европа и докладите на ЕК. 

- Изпълни ли според вас Борисов обещанията,  които даде - да върне справедливостта, да се пребори с мафията, да възтържествува законът?

- Това е едно море, а морето не може толкова лесно да се преплува. Как може да се справиш с една система, която всеки ден, всеки час, всяка минута ражда криминална стихия. С полицейщина това не може да се направи. А пък законите, които се произведоха през последните 20 години, утвърждават криминалните схеми. Какво значи “конфликт на интереси”, “търговия с влияние”, “източил предприятие” – една фразиология, която направо може да те разплаче. Тук става дума за тежка криминална престъпност, която при социализма се наказваше със смърт. Престъпността у нас ще се успокои, ще се минимизира тогава, когато се узакони собствеността. А това значи – да докажеш произхода на своята кола, своя апартамент, на този завод, на парите, с които си придобил тези имоти. Сега в момента собствеността е като едно тресавище, в което никой не може да си легитимира притежаваното. И докато това е така – ще има бомби, ще има взривове, ще има рекет, подкупи. Защото всеки, който награби държавната собственост, го направи през закона и това е отговорността на всички партии на прехода. И сега Борисов и Цветанов, трябва да се преборят с този преход, който е един апокалипсис.

- БСП издигна Станишев за председател на ПЕС, как трябва да се тълкува това решение?

- Самата БСП е партия, която се храни и съществува на базата на капиталистическите отношения. В нейната вертикала се вписват три елемента – мръсно забогателите (70% са от БСП), тайните общества (агенти на чужди разузнавания и масонството) и третият елемент  - хората с особена сексуална ориентация. И трите сектора от този стълб на властта имат огромни пари и медии. А в хоризонталата – това са онези десетки хиляди, които не могат да гласуват срещу младостта си. В този смисъл, издигането на Станишев не е изненада, защото той издига и двата лозунга, които са в сила за БСП – власт и пари. А номенклатурата, която го крепи и ще го крепи до второто пришествие, се интересува само и единствено от власт и от пари. Но често се питам – защо тогава трябваше да бъдат избити толкова хора след 9 септември,  за да бъде създадена една социално справедлива държава. Тогава бащите на днешните членове на БСП биха, вкарваха в затвора невинни хора, за да им вземат собствеността. Сега дойдоха на власт дечицата им и отново я награбиха, но този път с обратен знак – от държавна, я направиха частна. Така в рамките на едно семейство бащата бие и национализира, а синът  - краде и приватизира. Ето това е дълбокият грях на БСП. Затова в тази партия и магаре може да сложат най-отпред, стига да може да им защити интереса. 

- Но ако Станишев е сред крадците, не е ли абсурдно, че именно него издигат за лидер на европейските социалисти?

- Абсурдно е. Но нима мислите, че Европа е някаква икона. Ами там също има бездарници, безделници, мързеливци, корумпирани. А Станишев в момента им е най-удобен. Освен това по незнайни причини с Мартин Шулц двамата много се харесват. 

- Защо се провали устремът на Георги Първанов след “Дондуков”2  да стане господар на “Позитано”20 ?

- Първанов не улучи момента. Първо, тази партия е възпитавана на подчинение. Най-разумното за него беше да се оттегли за една година и да се отдаде на размисъл, така както Христос размишлява в Гециманската градина. Трябваше да изчака естествените изхабяващи процеси в БСП да отминат и тогава той можеше да бъде алтернатива за социалистите. Той обаче скочи отгоре, а тази партия не обича да се предлагаш. Това е равносилно на политическа смърт, но Първанов не познава тази народопсихология. Освен това груба грешка беше и създаването на проекта АБВ, с който той демонстрира апетит към властта. 

- Не смятате ли, че Първанов беше изоставен дори от съмишлениците, защото вече е компрометиран и изчерпан като политик?

- Не, не мисля, Първанов е по-добрият политик, защото за разлика от Станишев сам се е създал, има качества да бъде боец. Станишев е изравнен, няма качества да води хора. Затова и противниците му гласуваха за него. Но както казва старият Бебел, когато врагът те хвали - огледай се къде си сбъркал, когато те напада – значи си на прав път. 

- Вие проповядвате социална справедливост, но наскоро столичен вестник тиражира информация, че имате имоти в Англия, че сте присвоил фирма на Максуел?

- Един просташки вестник писа, че съм имал имот, който граничи с двореца на английската кралица и едва ли не си махаме с нея рано сутрин от прозорците. Тиражира се и неистината,  че съм присвоил някаква фирма на Максуел. Преди това друга медия писа, че съм имал банково-финансов кръг в Италия. Много се ядосах и не зная дали да не  ги пратя на съд. За мен това е една агресия, която трябва да бъде удавена с по-голяма агресия. Защото е неморално да се разбиват съдби, семейства, като се тиражират абсолютни лъжи. Това, което ме потресе обаче след тези публикации, че веднага, ми се обадиха 10-ина души, които ми поискаха на ръка по 150 000 долара, а пък майки ме молят да дам пари за децата им. Тогава си казах – Боже, боже, българинът продължава да се хваща на такава тиня...