Осман Октай: Моделът Доган готви деца-камикадзе в Родопите и Исперих

„Службите рискуваха живота на Плевнелиев и на Борисов. Беше допусната груба грешка, че половината Министерски съвет, заедно с президента и премиера се изсипаха часове след атентата в Бургас. Можеше да станем свидетели на случая с полския държавен глава и делегацията, която загина в Русия”. Това заяви пред Faktor.bg политическият анализатор и бивша дясна ръка на Ахмед Доган - Осман Октай.

Интервю на Васил Василев

- Г-н Октай, как си обяснявате факта, че терористите избраха да атакуват евреите този път в България?

- България се държи безотговорно в тази посока. Унас липсва отговорност, контрол и превенция в много важни сектори от страна на управляващите, както и в секторите на националната сигурност. За съжаление ние винаги вървим след събитията. Когато се случи нещо, чак тогава се реагира, при това с доста дразнещо престараване. То идва от опита да се покрият пропуските от бездействието ни. Тук не става дума за конкретния случай с атентата в Сарафово, а и за останалите трагедии. Подобни случаи виждаме при всички правителства на прехода. Един и същи е сценарият, когато ни сполети земетресение, наводнение, когато стане скандал в детски или старчески домове. Винаги съм изразявал тревожност, че в България с оглед на тежкото социално-икономическо положение много семейства, които са без финанси и работа, особено сред мюсюлманското население започнаха да предоставят децата си в различни образователни центрове, където ислямски емисари от различни страни създадоха затворено общество на принципа на пансионите. В същото време никой няма достатъчна информация за дейността на т. нар. образователни центрове.

- Какво се извършва в тези пансиони?

- Те освен че извършват образователна дейност, приемат сирачета или деца от бедни семейства, които нямат възможност да се грижат за тях. Това са предимно мюсюлмани от турски, помашки и цигански произход. В североизточна България има два такива центъра – в общините Исперих и Хитрино. Подобни центрове има и в южна България в Родопите на няколко места. Под предлог, че децата се подготвят за духовни водачи – ходжи и имами, им се промиват мозъците. Освен арабски и закона на шериата, те не учат общообразователни предмети, както останалите им връстници в България. Освен промиването на мозъци, тези центрове извършват и социална дейност в т.нар. смесени райони, особено около големите празници като рамазан и шекер байрам. Тогава им се раздават помощи под формата на храни - олио, ориз и т.н. Това на свой ред пък осигурява политическа подкрепа на ДПС, което стои зад всичко това. Не знам през годините службите и Главното мюфтийство дали имат достатъчно пълна информация от дейността на тези центрове, тъй като те са затворено общество. Знаят ли колко от тези деца са „изнесени” в различни арабски центрове въобще. Постепенно у нас започва смяна на поколенията сред духовните водачи на мюсюлманите под предлог, че старите кадри са обременени от комунистическата власт и бившата Държавна сигурност. Аргумент на моята теза е и опитите за масовото строителство на джамии там, където има мюсюлманско население в страната. 

- Възможно ли е тези деца да бъдат подготвяни за камикадзета?

- Разбира се. Всичко в тези религиозни обучителни центрове се пази в тайна. Населението в околните села около опасните пансиони се подкупва по празниците, за да служи като буфер и да не позволи да се направи проверка от страна на държавата и общините, в които се намират. В тях най-често попадат мюсюлмани от цигански произход, но етносът няма значение в случая. България е една от водещите страни в черната статистика по брой наркомани. Сред тях има и християни. За 10 000 евро един закъсал човек може да взриви половин София. Проблемът в тези центрове е, че службите за сигурност не знаят какво се случва в тях. Не съм сигурен дали и Главно мюфтийство също е наясно какво правят с децата, за които се хвърлят изключително много средства. Никой не дава пари заради хубави сини очи. Всичко се обяснява с доброто желание на заможни мюсюлмани, които правят джамии и пансиони за хаир. Тревожното е, че един ден, когато хората няма какво да ядат, ще бъдат лесна плячка за различни идейни течения. Ислямският тероризъм не е достатъчно добра формулировка. Подобни атентати като този в Бургас не могат да бъдат подкрепени от която и да е религия.

- Защо беше избрана територията на България за атака на евреите?

- България винаги е била лесен коридор за всичко – за износ на наркотици, на проститутки, организирана престъпност. Защо не и за износ на подобни терористични актове? Не може да се твърди, че хората, които са помагали на терористите от България са непременно мюсюлмани, турци или араби. В страната ни е достатъчно да се плати на някого достатъчно висока сума, за да си предостави услугите – да осигури квартира, транспорт и пр., и след това да разбере за какво конкретно е бил употребен.

- Каква е причината службите ни да проспят подготовката на атентата?

- Службите за национална сигурност се използват за политически инженеринг години наред. Вместо да се занимават с конкретните си задачи за превенция, те са впрегнати в политическа дискредитация. През годините се извършиха стотици показни убийства, взривове и атентати, чиито зли гении останаха неразкрити. Това не може да остане незабелязано от терористичните групировки. Те виждат, че службите ни до такава степен са некомпетентни и безотговорни по отношение на националната сигурност, че ни гледат като лесна територия за смъртоносните си удари. Затова, вместо да се политизира ситуацията след този случай, да бъдат взети конкретни решения, за да не гледат на нас като на разграден двор. След като с лодки бяха внесени 12 тона наркотици, които дори бяха закарани в София, какво пречи на лодкарите да „внесат” тонове терористи?

- Адекватни ли бяха действията на правителството след атентата?

- Поведението на правителството беше безумно. След взрива на летище „Сарафово” се изсипа цяла делегация с най-важните хора в държавата. Представете си, както половината правителство, начело с премиера, е там, да беше станал втори атентат в рамките на визитата им в Бургас? В световен мащаб дори не се позволява над определен брой министри да пътува в един самолет. Какво правеше например вицепремиерът Симеон Дянков? С какво може да помогне той в създалата се ситуация? Именно това беше и най-тежката критика към полските служби за сигурност, които позволиха толкова висши държавници, начело с президента, да пътуват в разбилия се самолет до Русия.

- Как ще се отрази отзвукът от взрива в отношенията между християни и мюсюлмани?

- Тревожи ме фактът, че разделена България ще се раздели още повече заради създадената ситуация, в която има съмнения между християни и мюсюлмани около атентата. В страната ни има крайни националисти – и сред турците, и сред българите. Те започнаха да злорадстват и съм убеден, че през оставащите месеци до изборите ще злоупотребят с трагедията в Бургас. Мълчанието на ръководството на ДПС и на Главното мюфтийство, липсата им на официална позиция, която да осъди този акт ме притеснява. Едно е на погребението на шофьора в село Юруково главните мюфтии да осъдят атентата, съвсем друго е да излезеш със светкавична декларация и да кажеш, че мюсюлманите също са потърпевши и да заклеймиш подобен акт. Това би успокоило християни и мюсюлмани в България. ДПС чака да използва страха за свое оръжие, с което разделя и владее. Сокола, който не е на власт, ще заговори отново – „ние и те”, християни – мюсюлмани. Неслучайно в Джебел около годишнината от Възродителния процес той държа дълга реч и заплаши хората с „нов пълзящ възродителен процес”. Той продължи със заплахите, че ако ДПС не е на власт, мюсюлманите няма да имат работа, тъй като правителството едва ли не е направило чистка на етническа основа. Това поражда единствено омраза.

- На какво се дължи мълчанието на Волен Сидеров след терористичния акт?

- Мълчанието на Сидеров го отдавам на факта, че той е антисемитист. Всичките му книги са против евреите и мюсюлманите. Тези крайности обаче ще се активизират през септември и през зимата и за съжаление ще бъде злоупотребено с трагедията. Президентът Росен Плевнелиев все още не е готов за подобни ситуации. Отдавам го на факта, че той много бързо от ръководител на администрацията зае най-високия политически пост в държавата. Убеден съм, че след една година той ще бъде много по-опитен. Плевнелиев свиква съвета за национална сигурност, но освен него трябваше да покани на „Дондуков” 2 патриарха, главния мюфтия и равина, за да излязат с обща позиция.