Ген. А. Атанасов: Уволниха съдия Тодорова, за да спасят Цветанов от присъда

ГЕРБ се провалиха с основното си обещание – да дадат справедливост, ЕК го потвърди Борисов се страхува да отстрани вътрешния министър, зависими са един от друг

МВР не лови производителите на синтетична дрога у нас, а премиерът рита мач с някои от босовете на този бизнес, казва членът на националното ръководство на ДСБ, и бивш  щеф на НСС

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Атанасов, защо в последния момент Брюксел смекчи тона към България, а се очакваше убийствен мониторингов доклад?

- Първо да го видим този доклад. Коментират се негови отделни части, а този документ трябва да бъде видян в цялостен вид, за да бъдат коментирани и анализирани всичките му съставни части. Но основното  вече е ясно и през тази призма трябва да бъдат оценявани всички части на този доклад - мониторингът остава, това е главното. Това директно показва, че в България не са решени проблемите на правосъдието  и вътрешния ред, след като ЕК ще продължи да наблюдава нашата страна и Румъния.

-Това означава ли, че ГЕРБ търпи провал в един от основните си предизборни ангажименти - престъпност и съдебна система?

- Ако погледнете програмата за управление на ГЕРБ, още с първата точка те обещаваха на българското общество, че ще има справедливост. Поискаха власт срещу въздаване на справедливост. Но на третата година след управлението им идва европейският доклад и той ясно казва: Нямате правосъдие и справедливост и затова ще продължим да ви наблюдаваме, и това е основният извод от този доклад. От там нататък, че в някои области нещо било по-добро, а в други по-зле, това са само детайли.

- Пак минаваме между капките, а Брюксел уж ни знаят кусурите, защо ни правят тези компромиси?

- Не е вярно усещането, че минаваме между капките. Ако бяха смъкнали мониторинга, то тогава минавахме между капките, но след като той остава, просто не ни правят компромис. Сега друг е въпросът как оценките на ЕК ще бъдат извадени и представени от управляващите чрез пропагандната машина, която контролират. Но ще ни занимават само  с онези части, които изглеждат добре, а основното е оставащият монигоринг, защото партньорите казват - нямате справедливост в тази държава, нямате разследване, действате избирателно по отношение на организираната престъпност и т.н.

- До къде се простира невидимата ръка на ДСБ в скандала със съдия Мирослава Тодорова?

- Крадеца вика “Дръжте крадеца”!. От поведението на Цветан Цветанов на всички стана ясно, че той е организатор на тази разправа с Мирослава Тодорова.

- Какъв  според вас е мотивът на вътрешния министър?

- Той е просто зловещ. Съдия Тодорова води дело за клевета срещу Цветанов. Делото беше прехвърлено в пловдивския съдебен района, заради отвод в София. При изходните данни на това дело се вижда, че Цветанов го е загубил отвсякъде, защото си позволи да опозори името на тази жена без никакви доказателства. И сега, за да може да представи той пред съда някакво годно доказателство и да се оневини, организира нейното уволнение от ВСС. Целта е да представи пред пловдивския съд решението на ВСС като доказателство в своя полза. Тоест,  аргумента на министъра на МВР е – това което някога съм казал за Тодорова, се потвърждава от решението на висшия орган на съдебната власт. В случая директно става въпрос за използването на властта в лична полза, това е зловещото в цялата история. Този начин на действие е бил подсказан на Цветанов от негови приятели от пловдивския съдебен район. 

Към всичко казано до тук не трябва  да се забравя разкритието което направи ДСБ, че докладът, който е внесен във ВСС за това дисциплинарно производство, е входиран на 10 юли т.г., при условие, че дневният ред за заседанието на ВСС е обявен на 9 юли. Това означава само едно - че е извънредна точка. На 10 юли е входирана, а върху доклада има резолюция от 12 юли да се включи във дневния ред, тоест, това е направено в деня на заседанието. 

– Кой е вкарал тази тема в дневния ред в последния момент?

- Министърът на правосъдието. Това са реалните факти и те показват кой организира тази провокация срещу България, за злепоставянето й пред институциите на ЕС, дни преди излизането на мониторинговия доклад.

- А защо ВСС са се съгласили на тази политическа поръчка?

- Обяснимо е – този ВСС, конструиран при Тройната коалиция, през 2009 г. беше тежко компрометиран,  защото тогава стана ясно, че чрез една корупционна схема, наречена „Красьо Черния”, се кадрува цялата съдебна система срещу подкупи. И вместо управляващата партия ГЕРБ, която разполагаше тогава с мощна обществена подкрепа, да използва тази ситуация за кардинална промяна на съдебната система, за  промяна на Конституцията, за разпускане на този ВСС, те по типично милиционерско-оперативен механизъм оставиха този ВСС да действа без никакви промени. Поставиха в зависимост определен кръг от магистратите, за да може да се диктуват удобни кадрови решения и да се обяснява в стила на ГЕРБ: Не сме виновни ние, тя Тройната коалиция е отговорна и те ни го натресоха. Всъщност ГЕРБ запази този ВСС и го експлоатираха до последно. Сега просто магистратите  връщат жестове, затова, че ги оставиха да си изкарат цял мандат.

- Какво може да се очаква тогава от новия ВСС, който предстои да бъде избран при управлението на ГЕРБ?

- Това, което управляващите замислят като ситуиране на нов ВСС, е просто пагубно за държавата. И неслучайно ДСБ излезе с конкретни предложения. Новото, което предлагаме, е да няма политическа квота, да се намали съставът и мандатът, ВСС да не бъде постоянно действащ. Тази измислица с постоянно действащ съвет беше на НДСВ и БСП. Имайки в предвид практиката на задкулисно кадруване и разправа с неудобни хора в държавата при управлението на ГЕРБ, представете си какво ще се случи, когато обяздят изцяло съдебната власт! Цветан Цветанов ще изпълнява ролята на разследващ орган, на прокурор и на съдия, той ще произнася присъдата, той ще я изпълнява в затвора. Превръща се в един нов Вишински. Обществото би следвало да узрее за тази заплаха, въпреки проблемите с безработица, ниски доходи.

 Аз съм убеден, че оставането на механизма за мониторинг върху правосъдието и обществения ред у нас е продиктувано именно от тази опасност. От ЕК са си дали сметка какво се готви тук и искат да запазят мониторинга, за да  могат да влияят на тези опасни процеси.

- Президентът Плевнелиев се приемаше като кукла на конци,  но неочаквано реагира по казуса “Тодорова”  – искрен ли беше, или ни вкарват в някакъв лицемерен сценарий?

- Не искам да давам оценки на президента Плевнелиев за работата му до сега, но по отношение на реакцията му за съдия Тодорова, той беше обективен и искрен. Показа, че иска да бъде достоен държавен глава. Той си познава колегите от МС, знае кой какви качества има и е притеснен от поведението на Цветан Цветанов. Явно чашата е преляла и затова държавният глава се е решил публично да му каже, че така не може, а  и не бива да се действа.

- Да очакваме ли нови „Боянски ливади” и война между институциите от двете страни на „Дондуков”?

- Не мога да гадая какво ще бъде занапред поведението на президента, но ме притеснява едно друго убеждение, което не е никак добро – ясно е, че Бойко Борисов няма мотив и няма силата да отстрани Цветанов от изпълнителната власт.

- Зависим ли е премиерът от дясната си ръка в партията и правителството?

- Най-точното определение в техните взаимоотношения е, че има зависимости. Да не забравяме, че създаването и кадруването в партията беше извършено от Цветанов,  той е свързан с финансирането на ГЕРБ, дори и сега като вътрешен министър използва правомощията си за това, голяма част от депутатите са му лично предани. Борисов си дава ясна сметка за всичко това и сега на финалната права преди изборите е изправен пред дилемата – дали да губи доверие от глупостите на Цветанов, или да задържи така положението и да се бори до където стигне. Според мен той предпочита да запази отношенията си с Цветанов. Но в желанието си да запази властта, Борисов руши държавата с оставането на Цветанов на власт. Защото на практика Цветанов е рушител на институциите.

- Какво реално стои зад медийните успехи на МВР в битката с престъпността?

- Както е казано в Библията – не ме слушай какво говоря, а ме гледай какво върша. На терена големите разбойници продължават да си действат безнаказано, защото си плащат на властта и смятат, че имат закрила. На практика така наречената борба с престъпността на Цветанов е разправа с неудобни субекти и то избирателно. Тези, които не си плащат на властта и са извън контрол, стават обект на разработки и действия от страна на МВР. Това е пагубно за държавата. Цветанов твърди, че 20 години нищо в тази държава не е направено срещу мафията и той се е справил с нея. Искам да му припомня, че правителството на Иван Костов - 1997-2001 г. се справи с най-голямата организирана престъпна групировка в България – „Мултигруп”. Сложи я в ъгъла. Битката на държавата беше титанична, но групировката на Илия Павлов спря да съществува. Части от „Мултигруп” сега са под крилото на днешната власт. Хора, които са били на хранилка при Илия Павлов, днес са свързани с ГЕРБ и получават през държавата парчета от днешния бизнес. И тази опасна симбиоза между престъпния свят и държавата се отнася не само до„Мултигруп”.

- Защо западните медии през последния месец  изведнъж подхванаха темата за миналото на премиера и тъмните петна в него?

- Не смятам, че е изведнъж,  макар и епизодично и преди са се появявали подобни публикации. Но сега вероятно са свързани с наближаващия предизборен период. Различни среди – политически и икономически, които са противници на днешната власт, искат обществото да бъде наясно с определени обстоятелства, които са задкулисно скрити. Защото зависимостите на днешния премиер за българската държава са много важни, а ГЕРБ и тази власт, всичко се олицетворява през Борисов. Той работи изключително авторитарно и в партията си, и в държавата, и затова е добре зависимостите му в миналото да станат ясни на обществото. Не искам да гадая кои са центровете, от които излиза тази информация срещу Борисов, по важното е има ли институции в държавата, които ще се ангажират да проверят тази информация. Много са институциите, които трябва да се борят с престъпността, но мисля, че нито една от тях няма да се ангажира с подобна проверка за миналото на премиера. Всъщност тези институции са отговорни и за прикриването на огромни престъпления извършени от Тройната коалиция. Основните корупционни схеми на правителството на Станишев изобщо не ги разследваха, а за да отвлекат вниманието на  хората пуснаха няколко дела балони, за които знаеха, че нищо няма да излезе. Няма да се уморя да повтарям един от най-фрапиращите примери – една от най-тежките корупционни схеми, заради която ни спряха парите от фондовете на ЕС беше за далаверите в Пътния фонд. По закон той се оглавяваше от финансовия министър и в него влизаха строителният и транспортният министър. Шеф на пътния фонд беше Орешарски. Раздаваха пари на фирми, близки до Тройната коалиция, без конкурси, под масата. Тази информация беше събрана в парламента, имаше публичност за схемите, а започнаха разследвания срещу някакви Батковци. Батковците са инструмент, а защо пощадиха Орешарски. Същата е историята и с далаверите в земеделското министерство – и там нищо. Така че абсолютна заблуда беше приоритетът, който си бяха закичили ГЕРБ, че ще въздадат справедливост. Това беше за измама на хората.

- Но  Борисов смята, че поръчките в западните  медии идват от българската мафия?

- През очите на различни среди мафията е различна, има обаче определени факти и обстоятелства, които би следвало да бъдат забелязани и казани на хората. Ще ви дам ясен пример – откакто ГЕРБ е на власт някой да е чул да са ударени сериозни производители на синтетична дрога у нас. Няма такъв случай, а е известно, че това производство продължава  тук и от него се генерират големи доходи. В същото време демонстрираме големи успехи при залавяне на дрога по границите, но идваща отвън. Но това, което тук се произвежда и изнася, за него се мълчи.

- Значи някой на най-високо ниво в държавата покровителства този опасен бизнес?

- Без да казвам имена, но премиерът Борисов от време навреме ходи да рита футбол с един кръг от хора, които се занимават с тази дейност. Така, че употребата на понятията е много удобно, когато имаш пропагандна машина и подчинени медии, чрез които можеш да облъчваш обществото и няма възможност да ти се опонира, можеш да пускаш всякакви щампи и етикети.

- ДСБ наясно ли са с миналото на Борисов?

- Не сме  присъствали на кръщенето му, но голяма част от нещата, свързани с миналото му, са ни известни и винаги сме имали съмнения за този човек.

- Но в навечерието на изборите през 2009 г. бяхте забравили за тези неща.

- Никога не сме забравяли, просто тогава вярвахме, че всеки има право да се промени, имахме очаквания към Борисов. За изминалите три години обаче стана ясно, че зависимостите му от миналото не са ликвидирани и той не направи нищо да се раздели с тях. Напротив, тези му връзки се оказаха много здрави.

- Говорите за услужливите медии на властта, но преди две седмици всички  политически партии подминахте с мълчания разкритие БГНЕС, че правителството е наляло над 18 млн. лв. на определени медии за отразяване на европейски проекти. Това не е ли легален начин кабинетът да си плаща за пиар и то с пари на ЕС?

- Отговорът е ясен, именно тези медии, които получават някакво странно субсидиране през правителството, имат комфорта. Чрез тях постоянно публичното пространство се залива с някакви абсолютно безсмислени приказки на висши чиновници от властта, за да не се чуят другите гласове. Тази тема тепърва ще изплува, но тук трябва да бъде посочено нещо друго, което касае премиера – той много умело, в негов стил използва принципа на разделяй и владей в медийните среди. Насъсква един медии срещу други, те влизат в конфронтация, а той от страни се грее на този огън и ползва комфорт. Те воюват помежду си, вместо да разследват властта. Това е страшният ефект. Аз съм убеден обаче, че в Европа този стил на работа с медиите е видян и няма да остане без последствия. Ще дойде време и ще се провери начинът, по който са разпределяни тези пари, къде  са отишли и това ще бъде поредният шамар за ГЕРБ. 

{fcomment}