Д-р Галина Милева: Главата на терориста не е в Израел, пази се в Бургас

Няма ясното дали човекът с раница и бермуди, заснет на летището съвпада с камиказето

Д-р Галина Милева е бургаски депутат от ГЕРБ, член на Постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, зам.председател на Постоянната комисия по здравеопазване. Съдебен лекар с 25-годишен стаж в МБАЛ-Бургас. Тя подготви и анализира главата на т.нар. Камикадзе от терористичния акт на летище Бургас. Д-р Милева е натрупала опит в областта на националната сигурност след обучения в съответните служби в Берлин, Брюксел, Виена, Лондон и в централата на НАТО.

Интервю на Катя Касабова, Бесове.бг

- Д-р Милева, доколко е вярно, че израелските специалисти са изолирали нашите съдебни лекари и експерти по криминалистика от аутопсиите на телата, тъй като им нямат доверие. Имали и религиозни съображения затова?

- Аутопсиите бяха извършени от д-р Косьо Янков от отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас. Когато аз пристигнах от София в четвъртък следобед той бе приключил с три от шесте тела – на трима мъже. Те бяха с множество травми, с тежки изгаряния, разкъсани. В особено тежко състояние бе изгорялата млада жена, която се оказа и бременна.

-  Екип на Бесове.бг снима части от мъжки торс с ляв крак, без глава и горни крайници, с отделен десен крак. Това ли е камикадзето?

- Не, това е било тялото на една от жертвите. Но нека се върнем в залата за аутопсиите. Вътре имаше и парамедици от Израел, членове на техни неправителствени организации, които, както и експертите им по стоматология, защото те бяха ценни за разпознаването по зъбен статус, правеха силно впечатление с подготовката си. Объркването за недопускане на наши лекари по религиозни причини е в това, че ние не присъствахме, когато чужденците трябваше да подготвят телата за транспортирането им - увиват ги по техните изисквания и извършваха особен религиозен ритуал, на който за тях бе неприемливо да присъстваме. Ние уважихме това искане.

- Да се върнем на главата на камикадзето – дайте подробности.

-  Всичко от тялото и главата като останки е съхранено и е в отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас. Лъжа е, че израелците взели главата и те си я анализирали сами в Тел Авив. Имаме ръцете, краката и торс на парчета – разкъсан, защото взривното устройство е било или на гърдите му, или на гърба му.

- Значи е възможно и друг човек да го е задействал дистанционно?

-  Честно казано дотук има различни версии, нека го кажат това специалистите, може и отстрани да е задействано. В дългогодишната ми практика аз съм аутопсирала доста тела след взрив и мога със сигурност да кажа, че т.нар. бомба е избухнала в него – дали той е задействал предпазния механизъм или това е извършено дистанционно от друг, не зная, но със сигурност приносителят  се е намирал вън от автобуса. Ако беше в автобуса жертвите щяха да бъдат многократно повече. Бил е отвън, бомбата не е била в багажното, нито на стъпалата на вратата. Най-много са пострадалите в задната част на автобуса, тъй като са нямали възможност да излязат.

- Високият дългокос младеж, който е заснет от камерите на аеропорта в залата на пристигащите самолети и който МВР разпространи като лице на камикадзето, е с кафеви очи, а Бесове.бг знае, че камикадзето е със сини. Бихте ли внесли яснота?

-  Антропология на главата все още не е направена! (Днес е неделя, 22 юли, 14,30 часа, 4 денонощия след терористичния акт – б.а.). Министър Цветан Цветанов и колегите от оперативно-издирвателната част ми възложиха да подготвя главата – във вид, в който да може да се снима триизмерно и снимките да се предадат на съответните служби, това направих в петък между 11 и 14 часа. Тези снимки ще се съпоставят с тези от всички камерите, в които е попадало това лице след влизането му на наша територия. Не зная дали вече има яснота през коя граница е пристигнал. Това не е лека задача. Със сигурност мога да кажа, че това е главата на човека, в когото е била бомбата. Както и че към този момент не може да се каже дали това е човекът от камерите на чакалнята на летището. Там той е достатъчно добре дегизиран с шапката и перуката. Повтарям – самоличността на атентатора с бомбата не е установена. 

- Кажете за очите, косата, ръста.

-  Главата е с множество натрошени кости, но кожата твърдо е светла, светли са и очите, въпреки помътняването им – пъстри, по-скоро сини, косата е права, тъмна – 8-12 см, възраст 26-32 години, ръст 180-182 см, не изключвам да има арабски произход.

-  Снощи ислямска групировка пое отговорността за атентата. Сега не сте ли сигурна в арабския произход и в изпълнението на джихад, въпреки, че според оцелелите нямало такъв мъж, който да прави впечатление на превъзбуден както повелява подобен ритуал?

- Прочетох това в медиите, но аз не коментирам. Намирате ме в Поморие, където съм по чисто човешки причини, поводът е много приятен.  Животът продължава, винаги съм казвала, че никой не знае какво го очаква и не бива да си вярваме, че сме безсмъртни, просто трябва да живеем по-разумно и по-смирено.

- Как се взеха пробите за отпечатъци от т.нар., засега, самоубиец – разбрахме, че за целта сте отрязали цяло стъпало и китка?

- Да, ползват се и такива методи, но сега не бе нужно да се прилагат. Най-важното, което трябва да се отбележи от нашата работа е, че имаме изключително добре подготвени специалисти, които работиха ДНК-анализите. През 2009 г. ние успяхме да се преборим в Бургас да се намира една от тези лаборатории. В нея бяха извършени абсолютно всички експертизи – както на загиналите, така и на сочения за извършител на деянието.  До идването на израелските колеги, телата бяха  комплектовани безпогрешно и всичко необходимо бе извършено както трябва и навреме. Трябва да се благодари на началника на лабораторията Радослав Райчев и най-вече, подчертавам - на Петя, от умора ми убягва фамилията на тази лаборантка, при такива огледи най-важни са точните дактилоскопски експертизи, ДНК-профилите, важни са съдебните лекари, биолозите и химиците – всички работиха абсолютно професионално. 

- Вие участвате в опертивно-следствените мероприятия в качеството  на съдебен лекар, но и като експерт по национална сигурност. Кажете дали има напредък по издирването на помагача на терориста?

- В непрекъсната връзка съм с министър Цветанов, както и с директора на ОД на МВР Бургас комисар Милен Димитров, имам контакт с колегите, но не бих попречила да си вършат работата чрез теч на информация към медиите. Това, което мога да кажа е, че разпространеният чрез медиите портрет, съставен по данни от разпитани свидетели, не е на камикадзето, тъй като описанието е за друг човек, с тъмни очи и по-тъмна кожа.

-  Може ли да снимаме главата на камикадзето и да я разпространим за улеснение на разследването, казвате, че след измиването й, тя е придобила нестресиращ възприятията вид?

- В никакъв случай, главата се намира в хладилник в лабораторията на отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас, там са и останките от тялото, но подобно разрешение аз не мога да дам.