Андрей Пионтковски: Рекс Тилърсън е последният отстранен от руската четворка агенти за влияние

Назначението на Майк Помпео за държавен секретар няма да се хареса на Кремъл

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Интервю на Александър Гостен, Радио Свобода

- Г-н  Андрей Пионтковски, има ли според вас някаква връзка оставката на Рекс Тилърсън с изборите в Русия, предвид това, че тя бе поискана буквално само няколко дни преди вота?

- Оставката на Тилърсън точно сега, в момент на остра политическа криза, е твърде необичайна. Всъщност, беше извършено нападение, в което бе използвано оръжие за масово унищожаване - химическо оръжие - във Великобритания, близък съюзник на САЩ. Така характеризира случилото  се на 5 март в Солсбъри министър-председателят на Великобритания Тереза Мей. Но вижте, Тилърсън беше уволнен само няколко часа, след като той направи изключително дръзко и категорично изявление, в подкрепа на позицията на британския премиер, изразявайки пълна солидарност с нея. И тук възниква много важният въпрос: точно това изявление ли подтикна Тръмп към това толкова неочаквано за момента, макар политически отдавна очаквано решение, или просто става дума за случайно съвпадение?

- От момента на своето назначение Рекс Тилърсън много рязко се промени. Ние всички помним ордена за дружба, който му бе връчен от Владимир Путин, връзките му с „Газпром“, но той наистина се промени. Действително ли Доналд Тръмп е бил все по-недоволен през последните месеци от своя държавен секретар?

- Доналд Тръмп посочи в прав текст една от причини за раздялата си с Тилърсън – въпросът за отношенията с Иран. Но всъщност, горещата тема, която се обсъжда сега, разбира се е Русия. Ще припомня за т.нар. „списък на Вячеслав Никонов“, депутат, който пръв съобщи радостната вест в Държавната дума на Русия за победата на Тръмп на изборите, която беше отбелязана с шампанско. В състояние на еуфория Никонов тогава изброи „четиримата наши агенти за влияние в САЩ“, тоест хора, много близки до Кремъл, в администрацията на Доналд Тръмп. Това са бившият съветник на президента по националната сигурност Майк Флин, бившият главен стратег Стивън Бенън, бившият шеф на администрацията в Белия дом Райнс Прибус и Рекс Тилърсън. Ето Тилърсън е последният от тази четворка, който е отстранен от поста.  

- Майк Помпео, който зае мястото на Тилърсън, по-респектиращ ли ще бъде като държавен секретар или напротив… Защо изобщо бе избран той?

- Помпео е човек, по-подготвен за тази позиция, за тази работа. В предишния етап от кариерата си той се е занимавал с външнополитически проблеми, докато Тилерсън бе абсолютно начинаещ. И аз бих казал, че точно назначението на Помпео опровергава хипотезата, че Тилърсън е уволнен заради антипутиновите настроения и острата му оценка за убийството в Обединеното кралство. Спомням си един разговор с Помпео миналото лято, по време на много важната конференция по проблемите на американската външна политика, която неофициално събира бивши и настоящи ръководители на службите за сигурност, Държавния департамент и така нататък. Речта на Помпео беше най-категорична по отношение на връзките с Кремъл и лично с Путин. Това ме кара да мисля, че е едва ли неговото назначение ще се понрави на Москва. И всъщност първите коментари на Москва вече са именно в този дух. 

- Сега Тилърсън отново се връща към своите лични дела. Във връзка с разследването на „руската следа“, което доста се проточи в САЩ заради работата на комисията на Мюлер, дали Тилърсън вече е вън от опасност или точно обратното?

- Абсолютно не. Подозренията за неговата съпричастност, като бенефициент на знаменателната сделка с приватизацията на „Роснефт“, към историята с неизвестно къде и как изчезналите 16% или 19 % от акциите, остават! Мисля, че всичко това трябва да бъде много прецизно разгледано, както в политически контекст така и в контекста на длъжността, която е заемал. Частното лице Тилърсън, който има дялове в няколко офшорни съвместни компании с Русия. Човек 17 години свързан с руската „петролна индустрия“ – това няма как да го запази неопетнен, в снежнобял костюм, с орден на дружбата.

- За всяко външнополитическо ведомство внезапната смяна на неговия шеф, още повече в ситуация на толкова изострена международна обстановка, е твърде стряскаща. Много се писа и говори за това, че във времето, когато Тилърсън оглавяваше Държавния департамент на САЩ, почти 70% от американските дипломати от кариерата, ветерани на американската външна политика, го изоставиха, напуснаха. Сега може ли Държавният департамент на практика да се окаже парализиран?

- От мои лични източници знам, че сега в Държавния департамент на САЩ пият шампанско, така както на 9 ноември 2016 година в руската Дума! Тилърсън не успя да изглади отношенията със сътрудниците в Държавната дума,  оставайки чужд за тях, а затова, че в Държавния департамент има толкова много овакантени места, сега най-голяма вина за това вменяват именно на него. Сега в Държавния департамент изпитват истинско облекчение. Всички са в очакване какво ще се случи след срещата на Доналд Тръмп с Тереза Мей. След уволнението на Тилърсън това е голямата интрига – дали позициите на президента ще бъдат коренно различни от тези на Тилърсън. Моята прогноза е – не. И затова аз мисля, че уволнението му не е свързано с неговите изявления (по отношение на скандала със Скрипал – б.а).