Методи Андреев: Подвели Атанасов да назначи бандит в НСС, да не се оправдава утре, че е измамен и за внука на ДС, който издигат за кмет

Радев не е български президент, а генерал губернатор - наместник на Путин в Отечеството ни

Методи Андреев

Методи Андреев

Политиците трябва да започнат процедура по импийчмънт – давят ясен знак на ЕС и НАТО

Ако днес решат, няма пречка до 9 септември да махнат паметника на окупатора, казва пред Faktor.bg бившият шеф Комисията по досиетата

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Андреев, освен на високи летни температури сме свидетели и на горещи политически страсти – президентът Радев вече съвсем не се крие, че брани руските интереси у нас, представяйки ни ги като национални.

- Говорите за губернатора на всерусийския император Путин, който у нас е представен като президент. Последната му реч от връх Шипка бе съвсем не на място. Наговори много неща, но дума не каза за опълченците. А това реално са първите български командоси. Те са били около 7 хил. , а са спрели 45-хил. армия на Сюлейман паша. Ако не беше техния подвиг, войната можеше да завърши по друг начин – не с победа. Радев пропусна в словото си тези герии. Обяви създаване на Движение „3 март“, а защо не Движение „15 август“, което ще бъде чисто българска кауза, а 3 март е изцяло руска история и интерес. С две думи – Радев не е български президент, а генерал губернатор - наместник на Путин в България.

- Защо на предизвикателствата на Радев политиците отговориха доста импотентно?

- Политиците, които в момента представляват така наречената сглобка не са лидери, не са елит, а чиновници, които представляват и се интересуват само своите собствени интереси. Те са завършени конформисти. Да си спомним какви клетви бяха за импийчмънт на Радев в навечерието на последните избори. И в това говорене най-шумен беше Атанас Атанасов, а сега и той и обкръжението му се свиват и мълчат. Ако започне процедура по импийчмънт, тя ще е важен сигнал към ЕС и НАТО. Човек с такова поведение и разбиране за историята и дълг към отечеството не може да бъде български президент, а само наместник на чужда вражеска на нас държава – имперска Русия на Путин.

- Как се вплита в този низ от политически скандали убийството на Алексей Петров, маловажна ли е връзката му с ДС и проекцията й в настоящето?

- Алексей Петров е значима фигура – силовак на прехода. Той е едно от знаковите лица на така нареченото задкулисие, притежаваше много информация и компромати за политици, магистрати, журналисти и т.н. Използвал е МВР и ДАНС  - държавни структури, за да събира информация за лична полза и изнудване.

Формирал е своя мироглед в миналото като част от ДС и отряда на баретите, които е и ръководел. Не трябва да се забравят и някои важни факти – той е бил водещ на операцията „Лиани“, която трябваше да разкрие по времето на Сергей Станишев тайната каса на ДПС, но операцията се проваля и се стигна до „самоубийството“ на Ахмед Евмин в сараите на Доган. Петров е многопласотова и сложна фигура на политик, бизнесмен и силовак на прехода. Интересно е, че днес мълчат близките му съратници и другари, които консумираха власт и облаги с него.

- Няма как да бъде подминат скандалът за връщането на Алексей Петров отново в структурите на МВР, след като за него вече е имало достатъчно информация, че е част от отбора на бандитите. Бившият секретар на МВР Николай Радулов освети по Нова ТВ този задкулисен план.

- Скандално е, че Петров е върнат по времето на Атанас Атанасов като шеф на НСС. По-скандално е обаче изявлението на Атанасов, че го били подвели с това назначение. Да анализираме – какво значи да бъде подведен шефът на контраразузнаването? Та това не е шефът на пощенската служба в Горно Нанадолно. Възможностите са няколко, че този началник е глупак – тази версия е най-изгодна за него. Другата възможност е, че е получил нареждане от по-високо ниво. Това говори лошо за елитите по времето на СДС, а  Атанасов беше добър изпълнител. Възможно е да става дума и за корупция. Това са вариантите да назначиш такъв човек   в секретния щат на НСС. Шефът на контраразузнаването може да подвежда, но не и да бъде подведен. По-опасното е, че Атанасов е подведен, когато е разполагал с цялата сила и информация на специалната служба. Днес той отново е в политиката и има ресурс за влияние и определяне на кадрови назначения и решения по важни проблеми. Може би след време ще каже, че е бил подведен и с кандидатурата на внука на ДС Васил Терзиев, който издигнаха за кмет на София. Тази кандидатура е обида към хора, които стоят години наред зад уж десните политици, каквато обида за почтените хора бе и присъствието на Трактора в ДАНС и НСС. Атанасов е от групата политически измамници и ренегати, а това се отнася за целия отбор на ДБ.

- Отворихте темата за Васил Терзиев, но той направи опити за разграничаване от ДС и комунистическия режим, дори е готов да бъде премахнат паметника на съветския окупатор в София.

- Дълбоко не вярвам в искреността на Терзиев. Говори  това, което са му казали да говори, защо години наред мълча по тези важни за обществото теми. А приказките му за паметника са тотално сбъркани. Тук не става въпрос за решаване на архитектурен или технически проблем, а за политическо решение. Става дума за знак и то геополитически, както към Русия, така и към нашите съюзници от НАТО. Ако махнем този паметник България ще покаже, че не подкрепя Русия и твърдо се приобщава към евроатлантическия свят. Махането на омразния монумент означава и възстановяване на историческа истина – България не е освобождавана от никого, завладяна е. А най-големия цинизъм е да сме благодарни на поробителите си. Като говорим за този проблем, ще  ви кажа позиция и като строителен инженер. Единствено стойност имат барелефите като елементи от паметника. Могат максимално безопасно да бъдат демонтирани и преместени в музея на социалистическото изкуство. Монументът на самия паметник е една куха бетонна тръба. Защо трябва да се правят геофизични анализи и конструктивно заснемане, защо трябва да се събира допълнителна документация, след като става дума не за преместване, а за демонтаж. Това се изисква когато се извършва реконструкция, а в случая не става дума за това, а за демонтаж. Това, което трябва да се направи е да се огледат скулптурните групи как да бъдат демонтирани, а всяка една от тях не тежи повече от 4-5 тона. Сега се оправдават, че нямат място в музея. Това  е несериозно. Паметникът трябва да бъде ограден и обезопасен с ограда, защото е опасен и падат плочи, а вътре не трябва да влизат хора. Цялата операция може да стане за 10 дена и ако днес решат да действат, до 9 септември трябва да бъде махнат като  приятелски поздрав към русофилите. Всички други позиции и обструкции издават нежелание, партийни сметки и интереси. Сега си правят сметки дали това премахване няма да повлияе върху избора на Васил Терзиев. И ГЕРБ мълчат и си правят сметки. Заради това и думите на Васил Терзиев по темите за ДС и паметника са неубедителни.