Министър Димитров: България подкрепя формулата за мир на Зеленски

Инвестицията в Черно море гарантира мира и свободата в региона, изтъкна още служебният външен министър

Стефан Димитров, снимка: БГНЕС

Стефан Димитров, снимка: БГНЕС

Инвестицията в сигурността в Черноморския регион море ще гарантира мира и свободата в регионален план и в Европа. България подкрепя мирната формула на президента Зеленески.

Това заяви служебният външен министър Стефан Димитров на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа.

Конференцията във Централния военен клуб се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

Димитров посочи, че от 2 години насам светът е свидетел на немислимото след началото на руската агресия срещу Украйна.

Външният министър припомни, че България подкрепя Украйна от началото на войната.

Страната ни подкрепя мирната формула на президента Володимир Зеленски и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в средата на месец юни, подчерта служебният външен министър.


Димитров приветства решението на Швейцария да бъде домакин на среща за мира, която ще се проведе през юни. България също ще участва в нея.

Във видеообръщение украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова за осигуряване на артилерия, муниции и ПВО, за да може Киев да защити населението и територията на страната.