Мая Манолова и Николина Ангелкова ще участват в инициативи в подкрепа на зимния туризъм

Те са се обединили около тезата, че подобна съвместна дейност е изключително полезна и наложителна

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова и омбудсманът Мая Манолова се споразумяха заедно да участват в социални инициативи за подкрепа на зимния туризъм, съобщи пресцентърът на министерството. На работната среща при омбудсмана е станало ясно, че двете институции възнамеряват да организират разяснителни кампании сред ученици от цялата страна, като съдействат български деца да преминат обучение за поведение в планината още през този зимен сезон, а и на морето преди следващия летен сезон. Идеята е още в началото на зима 2017-2018 г. с помощта на експерти по планинско спасяване на децата да бъдат представени основните правила за безопасност в планината. Министър Ангелкова и омбудсманът Манолова предвиждат да съдействат и за организацията на практически демонстрации за спасяване на хора в планински условия.

Те са се обединили около тезата, че подобна съвместна дейност е изключително полезна и наложителна преди новия зимен сезон, тъй като правилата за оцеляване и минималното оборудване за излети или ски походи в планината не се изучават в училище, а подобни знания и умения често спасяват човешки живот. Обсъдена е била и възможността за подготовка на наръчници за безопасност. Министърът и националният омбудсман са решили да работят заедно за осигуряване на възможност на все повече български деца, включително и от социалнослаби семейства, да имат възможност да практикуват зимни спортове още от този сезон.

Министър Ангелкова е заявила пред омбудсмана, че прогнозите за зимния сезон на 2017 г. са изключително оптимистични. Очаква се да бъдат постигнати между 5 и 10 на сто ръст в посещенията на чуждестранни туристи спрямо 2016 г. За сравнение зимен сезон 2016-2017 беше рекорден за България. Общият брой посещения на чуждестранни туристи беше 1 млн. 476 хил., като постигнатият ръст от 19,6 процента е най-високият от влизането на България в ЕС през 2007 г., припомнят от Министерството на туризма. Тема на работната среща са били също осигуровките на сезонните работници, къмпингуването през летния сезон и лифтовете през зимния. Омбудсманът Манолова е подчертала, че основно е намирането на баланс между интересите на туристите, концесионерите, инвеститорите и природозащитните организации. Осигуряването на широка обществена подкрепа за политиките в туризма е водещ принцип в работата на Министерството на туризма, е уверила министър Ангелкова.