Марешки: Заседанието на КСНС приключи, темата ЧЕЗ не бе обсъждана

Не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия, каза лидерът на „Воля“

Веселин Марешки

Веселин Марешки

Лидерът на "Воля" си тръгна пръв от КСНС и пръв даде изявление. „Според данните, които имаме, не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия“, каза той пред журналисти. В отговор на въпрос докладвани ли са преки заплахи за националната ни сигурност той коментира: „Не. Мисля, че към днешна дата в България ситуацията е максимално спокойна и страната не е застрашена от терористични или други акции, свързани с конфликти по света“.
 
Попитан обсъждана ли е на заседанието сделката за ЧЕЗ Веселин Марешки посочи: „Не, обсъждана беше ситуацията в Сирия и другите критични точки като Украйна и т.н.,и модернизацията на армията“.
 
Заседанието на КСНС приключи, в момента се правят редакции на текста. Има консенсус, уточняват се последни текстове", каза той. И допълни: "Един от основните въпроси беше модернизацията на армията. Мисля, че има консенсус. Относно това дали трябва да бъде модернизирана има някакви разногласия относно темповете и сроковете“. „Разногласията не са големи. За следващите 3 години беше показано какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата за следващата година беше 100 млн., не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизирането на армията“, каза още лидерът на „Воля“
 
Темата на Консултативния съвет за национална сигурност е „Актуалните рискове и заплахи за сигурността у нас и състоянието на въоръжените сили”. Поводът е усложнената обстановка в Сирия и на Балканите.
 
Преди ден президентът Румен Радев обяви, че на заседанието очаква да стане ясно какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност при все по-влошаващата се международна ситуация.
 
По думите му колективната система за сигурност и колективната отбрана не трябва да неглижират изграждането на наш собствен отбранителен капацитет.