Малко популярна, но много вкусна рецепта за сос

Сос с бадеми, поднася се с варено месо или риба.

Време за подготовка: 20 минути

Време за изпълнение: 40 минути

Брой порции: 6

Необходими продукти:

30 гр. бадеми

5 сардели (от консерва)

4 яйца

3 с.л масло

1 с.л. брашно

10 с.л. оцет

сол

закар

Начин на приготвяне:

Яйцата трябва да се сварят добре, а през това време бадемите се обелват и се счукват на ситно. Към вече счуканите бадеми се прибавят твърдо сварените жълтъци. Размесва се много добре. Към така получената смес се прибавя бучка захар и оцет и се разбърква с дървена лъжица, докато се получи еднородна смес.

Отделно маслото и брашното се разбиват. Към сместа при постоянно бъркане постепенно се прибавят две чаени чаши вода, а след това обезкостените сардели, смачкани предварително на каша. Накрая се прибавя бадемовата смес и се осолява.

Полученият сос се разбърква добре и се слага на огъня. Вари се, докато се сгъсти.