Необходими продукти:
250 г кайма смес
2 тиквички
2 картофа
1 чушка
100 г ориз
2-3 л. олио
магданоз
сол на вкус
бял пипер
черен пипер
За заливката:
2 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
2-3 л. брашно
Начин на приготвяне:
Каймата се запържва в мазнина и малко вода. Когато поомекне към нея се прибавят нарязани на кубчета зеленчуците и ориза.
Готовата смес се изсипва в намазнена тавичка и се запича в умерена фурна за около 50 минути. След това я поливаме с приготвената заливка и оставамя ястието за още 5-7 минути.
Овчарската мусака се с пресен копър или магданоз. Много подходяща за нея е киселото мляко, което сервираме отделно в купичка - по желание.