Магическите гъби могат да спомогнат лечението на депресия

Магическите гъби могат да направят някои невероятни неща - от предизвикване на ярки халюцинации до временно "разтваряне" на егото на човека и потенциално дори облекчаване на резистентна на лечение депресия, съобщи Science alert.

Хората отдавна се възхищават на тези на пръв поглед свръхестествени гъби, но благодарение на съвременната геномика получаваме нови сведения за това, откъде наистина идва тяхната магия - и как бихме могли да я използваме по-ефективно.

В ново проучване са събрани геномни данни за 124 различни изолата и култивирани сортове на произвеждащата псилоцибин гъба Psilocybe cubensis, която хората вероятно са използвали в различна степен още от праисторията.

Изследователите са се опитали да хвърлят нова светлина върху P. cubensis, включително как опитомяването и култивирането от хората са повлияли на генетичното ѝ разнообразие.

Те секвенираха геномите на 38 изолата от популация на P. cubensis, които изглежда са били внесени и сега са натурализирани в Австралия, след което ги сравниха с 86 търговски култивара на P. cubensis, чиито геноми вече бяха секвенирани.

Екипът от Австралия и САЩ се надява да разкрие еволюционната история на диворастящите в Австралия гъби и да научи как опитомяването е променило наличните в търговската мрежа култивирани видове вълшебни гъби.

Изследователите съобщават, че при търговските сортове се наблюдава драматична липса на генетично разнообразие, което вероятно се дължи на последиците от опитомяването.

Натурализираната популация в Австралия показва много по-голямо разнообразие, включително уникални генни варианти, които контролират производството на активната съставка на гъбата - псилоцибин.

"Това, което беше изненадващо, беше изключителната хомозиготност на някои сортове магическа гъба", казва водещият автор и миколог Алистър Мактагарт от Университета на Куинсланд в Австралия.

"Някои от тези сортове са били почти лишени от всякакво разнообразие, с изключение на гените, контролиращи половото размножаване.

"Трудно е да се разбере дали това е станало умишлено, чрез целенасочено кръстосване за фиксиране на признаци през последния половин век, или неволно, поради липса на разнообразие, с което да се кръстосват", добави той.

Вместо на финансова подкрепа, проучването разчита на широка общност от ентусиасти, които събират проби и ги изпращат на свой риск и разноски, отбелязват авторите.

"Новаторите, които опитомиха вълшебните гъби, създадоха предпоставки за това как можем да напреднем в отглеждането и иновациите при гъбите, докато подобряваме разбирането си за псилоцибина и ползите от него", казва Мактагарт.

Проучването установява, че популацията на P. cubensis в Австралия наистина е натурализирана, като вероятно е била внесена от другаде и се е установила в дивата природа, развивайки достатъчно голяма популация, за да поддържа генетично разнообразие.

От друга страна, търговските сортове нямат разнообразие в генома си, съобщиха изследователите. Хората вероятно са имали пръст в това, въпреки че остават много въпроси за историята на култивирането на магически гъби, включително защо генетичното разнообразие е намаляло толкова много.

Независимо от това, генетичното разнообразие като това на натурализираната популация в Австралия може да помогне да се дръпне още повече завесата за магическите гъби, предлагайки ценни нови подробности за това на какво точно са способни те - и ние.

Тези резултати предполагат, че генните варианти на австралийските гъби могат да позволят разлики в начина, по който те произвеждат псилоцибин и свързаните с него съединения, съобщиха авторите, като отбелязват някои интригуващи последици от този вид прозрения.

Техните данни за съвместимостта при чифтосване и разнообразието на гените, контролиращи производството на псилоцибин, например, "ще допринесат за отглеждането на "дизайнерски гъби", при които хетерозиготността на псилоцибиновите алели може да отключи разнообразие в производството на психеделични триптамини", обясни Мактагарт.

Хората имат дълга история с гъбите и въпреки че в днешно време те са широко забранени като опасни наркотици, все повече изследвания повишават осведомеността за техния терапевтичен потенциал, включително при тежка депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство.

"Вълшебните гъби са най-евтиният източник на псилоцибин и могат да запълнят ниша в разработването на природни лекарства", казва Мактагарт. "Все още има какво да разберем за това как магическите гъби произвеждат други съединения, които могат да повлияят на псилоцибиновото преживяване, и това ще бъде вълнуваща област на изследване, която ще наблюдаваме"./БГНЕС