Лятна крем супа от пресен грах

Лесно и вкусно ястие, много подходящо за летните горещини

Необходими продукти:

300 г пресен грах

250 г зелен боб

2 картофa

2 тиквички

около 100 г масло

прясно мляко

сол

магданоз/копър

Начин на приготвяне: Картофите, тиквичките и зеления боб се нарязват на парчета, след което към тях се прибавя изчистения зелен грах. Зеленчуците се заливат с литър гореща вода и се оставят да врат около 20 минути.

Когато са сготвени, изливаме водата, останала в тенджерата и пасираме заедно с маслото, докато получим хомогенна смес. Разреждаме с прясното мляко до гъстота, каквато искаме. 

Поднасяме крем супата в купи, като добавяме ситно нарязан магданоз или стрък копър, и бучка масло - за аромат.

Може да сервирате супата с предварително приготвени кротони - нарязан стар хляб на малки кубчета, запържени с няколко скилидки счукан чесън и масло.