"Lufthansa" прекрати стачката си, но все още има забавени и отменени полети

Наземният персонал на "Lufthansa" прекрати тази сутрин стачката си, която започна в 4.00 часа в четвъртък. Служителите са се върнали на работа в началото на смяната си днес в 7.10 ч., съобщиха германските медии.

Въпреки това от авиокомпанията предупредиха за възможни закъснения и отменени полети днес особено преди обед. Операциите трябва постепенно да се засилят през ден, обясниха "Lufthansa". И посъветваха пътниците редовно да проверяват състоянието на планирания полет чрез уебсайта или приложението дори след края на стачката.

Проверка показа, че на летище София първите полети за деня на авиокомпанията от Франкфурт и Мюнхен се очакват в 13.12  и 13.28 ч. Горе-долу по това време са планирани и излитания за двата германски града.

Стотици хиляди пътници останаха с провалени пътувания последните два дни. Синдикатът ver.di призова около 25 000 наземни служители на авиокомпанията да участват в стачката. Наред с това и служителите по сигурността на летищата във Франкфурт, Хамбург и Дюселдорф също спряха работа в четвъртък. Възможни бяха само трансфери в транзитната зона на тези летища.

Заплахата от нови стачки остава. Следващите преговори по колективния трудов договор в Lufthansa са насрочени за 13 и 14 март. Наземният персонал се бори за 12,5 % увеличение на  заплатите. От авиокомпанията предлагат само 10%. Стюардеси на Lufthansa и нейното регионално дъщерно дружество Lufthansa Cityline също се готвят за стачни действия преди Великденските празници. 

Протестите на работещите в Lufthansa за по-високи заплати се случват на фона на обявена рекордна печалба за 2023 г. Нетната печалба на националния превозвач на Германия през миналата година е нараснала до 1.67 милиарда евро при 791 милиона евро през 2022 г. Това е повишение със 112 на сто.