Звезди на “Балшой театър” танцуват в балет за Фреди Меркюри (видео)

Международен екип от артисти създаде уникалния  балет за рок идола Фреди Меркюри. Реализиран по европейски проект, Queen - the ballet („Куин – балетът“) е обединил таланта и емоцията на руски танцьори, италиански дизайнери от модна къща Raschini („Раскини“), френския продуцент Паскал Мартино и съвсем не на последно място – музикалния продуцент на легендарната група Дейвид Ричардс. 

Спектакълът се нарича „Ангелски танци“ и според главния хореограф на балета Николай Андросов той включва от всичко по много – от класически балет до съвременен танц.

„Ако Фреди Меркюри по някакъв начин можеше да узнае, че звездите на Болшой театър ще танцуват на неговата музика, той би бил невероятно горд. И за нас, участниците в проекта, това е огромна чест“, заяви Ричардс пред news.rambler.ru.

Фреди Меркюри е сред артистите, които ще останат в историята на световния шоубизнес с идеята да сродят рокмузиката с балета. Незабравим ще остане неговия танцов етюд по  шедьовъра му „Бохемска рапсодия“ с Лондонския кралски балет през 1979 г.

Режисьорите на сегашния спектакъла не са устояли на съблазънта да извадят двойник на Фреди на сцената. Неговата роля изпълнява световноизвестният балетист от Санкт Петербург Фарух Рузиматов, който според експертите, подобно фронтмена на „Куин“, обладава огромен драматичен талант и дори има физическа прилика с Меркюри, с когото освен всичко са и съименници (истинското име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара).

В главната женска роля пък е прима балерината на московския Болшой театър Мария Алаш. 

В Москва балетът бе показан само веднъж през октомври. Създателите му обаче обещават в продължение на година той да гастролира по световните сцени.

Независимо от това певицата Кортни Лав пък работи над мюзикъл за своя покоен съпруг Кърт Кобейн. В него ще влязат композиции на неговата група „Нирвана“, съобщи „Ню Йорк дейли нюз“, позовавайки се на разкрития, направени от продуцента Сам Лутфи, който сътрудничи на вдовицата на Кобейн в този проект. Според него замисълът може да се осъществи или като спектакъл на Бродуей, или като филм, но засега подготовката е в много ранен етап.

Официалният представител на Кортни Лав засега отказа да коментира новината. Но близки до нея източници са потвърдили, че тя винаги е мечтала да направи пиеса или филм за живота си с лидера на „Нирвана“.

{youtube}s2iXpjC9nkc{/youtube}