Сравнение с Христос спира живите концерти на Бийтълс

Преди 46 г.  в Сан Франциско великата четворка звучи за последен път пред публика

Скандалното изявление на Джон Ленън „Бийтълс са по-известни и от Исус Христос” става може би  косвена причина великата четворка да преустанови концертната си дейност в своята кариер. Така 29  август 1966 г. се превръща в знакова за световната музика. В Кендълстик парк (днешния Монстър парк) в Сан Франциско, САЩ ливърпулската четворка изнася последният си концерт. Великите музиканти обясняват в интервюта, че музиката им толкова се е развила, че повече не могат да завладяват сцената само с три китари и барабани – отдават се на професионални студийни записи.  Освен това Джон, Джордж, Пол и Ринго твърдят, че са уморени от хаоса и напрежението по хотелите и концертните зали. 

Изследователи на Бийтълс обаче твърдят, че причината да се откажат толкова рано от концертна дейност е свързана точно с турнето им в САЩ и реакцията на част от публиката. Бийтълс обикалят 14 града, но само десет дни преди последния им концерт музикантите за малко не стават жертва на Ку-клукс-клан. Расистите с бели качулки ги вземат на мушка още със стъпването им в САЩ. На 19 август  в Мемфис четворката преживява директен сблъсък с публиката.  Кметът и общината единодушно приемат декларация, че англичаните не са добре дошли в града. Подканват ги да отменят предвидените два концерта, но бунтарите от Ливърпул не им обръщат внимание и изнасят два концерта в града на краля на рока Елвис Пресли. Билетите се харчат на смешната цена от 5,50 долара. Първият концерт събира 7589 души, а вторият – 12 539. Сред публиката на втория се оказват и активисти на расистката организация Ку-клукс-клан. Те замерят музикантите с гнили ябълки и боклуци. Ситуацията ескалира и в един момент на сцената избухва самоделна бомба. По чудо няма ранени и жертви.

Гневът си „белите качулки” обясняват със скандалното интервю на Джон Ленън във вестник „Ивнинг стандарт”, публикувано през март 1966-а от журналистката Морийн Клийв. Именно в него бунтарят сравнява Христос с „Бийтълс”, казвайки, че са по-известни и от Исус Христос”. 

Изказването му е препечатано и в американското тийнейджърко списание „Дейтбук”, излъчва се по радиостанции и нажежава страстите само дни преди турнето. В знак на протест в началото на август 30 американски радиостанции спират да излъчват песни на Бийтълс. 

Англичаните обаче не се отказват от турнето в САЩ. На пресконференция в Чикаго Джон Ленън все пак се извинява за обидата на религиозна основа. Скандализираната общественост обаче не прощава лесно и радио KLUE в Лонгвю, щата Тексас, организира публично изгаряне на плочи на Бийтълс в знак на протест срещу богохулника. Цялото им турне минава под знака на скандали и напрежение и това може би формира крайното им решение – да спрат изявите си на живо. Така концертът им в Сан Франциско се оказва последната изява пред публика.

В такава обстановка минава цялото турне на групата. След последния си концерт в Сан Франциско на 29 август музикантите повече не се явяват пред публика, а концертът остава последната им платена изява в историята на музиката.

Краят на 1966 г. затваря една глава в историята на четиримата Биитълси. Турнетата остават далеч назад. Самите те са доста променени, а Джордж самокритично оценява изминалия период: „ Всичко, което сме направили досега, е глупост”.

 

{youtube}9P__dBGV0lk{/youtube}