Мъртви звезди създадоха "Клуб 27"

Броят на рок звездите, угаснали твърде рано на музикалния небосклон - случайно, насилствено или в нещастен случай, е твърде голям. Фактът, че идоли на няколко поколения умират на 27-годишна възраст направо ни кара да настръхнем. Още по-стряскащо и тъжно е обаче, че с годините историите за смъртта на рок легендите  - членове на така наречения "клуб 27", продължава да набъбва.А трагичните им съдби продължават да са забулени в тайни и мистерии, измами и “сделки с дявола”.

Джими Хендрикс

Джими Хендрикс ни напусна в следствие на задушаване в апартамента на приятелката си в Лондон на 18 септември, 1970 година. От всички рок звезди, починали на 27, може би никой не си е отивал от този свят, без да има отговор на въпроса " какво можеше да бъде?". 

Безпрецедентен талант, желанието му постоянно да предифинира представите ни какво е рок-енд-рола и как може да бъде представен той, превръщат 4-те албума на Хендрикс във върха на айсберга в осмислянето на този тип музика. За съжаление коварната комбинация от червено вино и приспивателни става причина да ни бъде отнето всичко, създадено от Джими.

Брайън Джоунс

На 3 юли 1969 година, само месец след като основава Rolling Stones, от групата е изгонен китаристът и мулти- инструментолист Брайън Джоунс. Този момент е повратен в живота на музиканта. След издаването на албума"Let it Bleed" през 1969-та, в който Брайън има само две песни, започват проблемите за гения на китарата. Злоупотребата с наркотици, арестите, заплашващи предстоящото турне на бандата, стават причина за неговото изгонване. Твърде бурният му живот и емоционална нестабилност най-вероятно са тласнали големия музикант към трагичната му смърт. Едва 27-годишен, Брайън е открит мъртъв в собствения му басейн. 

Джим Морисън

Мистерията, която създава музиката на Doors  и най-вече -  харизмата на фронтмена Джим Морисън, е причина много хора да вярват, че той наистина не е мъртъв. 

На 3 юли 1971 магнетичният Морисън  издъхва от сърдечна недостатъчност във ваната на апартамента си в Париж. Заради френското законодателство и липсата на доказателства за насилствена смърт, аутопсия и разследване за смъртта му никога не са били правени. Официалната версия около трагедията на Джим за много хора се оказва неприемлива. Тогава тръгва и мълвата, че безразсъдният музикант вероятно е починал от свръх доза хероин в тоалетната на близкия клуб. Според други, обаче, той е инсценирал смъртта си и сега язди коне някъде из Орегон. 

Джанис Джоплин

Краткият живот на соло звездата и певица на  Big Brother и Holding Company Джени Джоплин е белязан от алкохола и наркотиците. Те оставят дълбока диря в кариерата й като певица до трагичния й край. Свръх доза кокаин поглъща американската легенда, която ни напуска завинаги на 4 октомври 1970, едва 27-годишна.

По информация на сп.Rolling Stones, Джанис е намерена мъртва в стаята на хотел  Landmark в Лос Анджелис, с пресни следи от игли по ръката и 4,50 $ стиснати в другата. Предполага се, че пласьорът и е продал прекалено силна доза, довело до трагичния завършек. Три дни преди смъртта си, Джанис записва акапелно песента "Mercedes Benz". Култово парче става част от посмъртно издадения през 1971 албум "Pearl".

Кърт Кобейн

5-ти Април 1994, самоубийството на вокалиста на Nirvana е  ужасяващ парадокс - напълно неочакван. Но от дистанцията на времето – този тъжен край е някак си предвидим. Облян от светлините на прожекторите цели три години, в един момента Кърт сам слага край на живота си. Поставил точката на една бясна и бляскава кариера, самоубийството на този музикален гений още по- здраво бетонира теорията за "клуб 27", заглушавайки гласа на едно цяло поколение сама с един единствен изстрел.

Това са само част от трагичните и вгорчени от мъка истории на музикални титани, които ако не бяха мъртви, може би биха казали днес: Този свят може да бъде много по-добър?! 

Тази надежда и упование вероятно са изпълвали умовете и сърцата и на други членове на "клуб 27", сред които откриваме имената на Дейв Алекзандър от The Stooges, починал нелепо от пневмония, в следствие на възпаление на панкреаса през 1975; Пит Хам от  BADFINGER, самоубил се три дни преди рождения си ден същата година 1975, поради финансови затруднения и напрежение с мениджъра на групата Стан Поли; легендарния блусмен Робърт Джонсън, от когото са се учили звездни групи, като Rolling Stones, Bob Dylan, Eric Clapton, Allman Brothers и много други в далечната 1938;  Крис Бел от Big Star, който умира трагично в катастрофа на път за дома си през 1978.