Данчо Караджов: Моят орден е публиката, а не този, който не ми даде президентът

Легендарната група "Сигнал" се готви да отговори на предизвикателството на примата на българската естрада Лили Иванова, която каза, че в шоубизнеса няма място възрастта.

Бандата, която има зад гърба си 40- годишна история,  се подготвя да превземе  зала "Арена Армеец" на 13 ноември, където ще изненада своите многобройни фенове с нов музикален проект. Новината анонсира вокалистът на “Сигнал” Йордан Караджов в интревю за в.”24 часа”.

“Това е новина, досега никъде не сме я тиражирали, но сега я оповестявам. Допреди дни питах познати и непознати дали това не е огромно предизвикателство. Влязох в зала "Арена Армеец" няколко дни след концерта на Лили Иванова и се шашардисах. Виждал съм по света и по-големи зали, но там съм бил зрител, примерно на Роджър Уотърс, на "Гънс енд роузeс". Но тук сега тя ме смачка с обема си. Казах си: "Йордане, какво правиш тук?", а другият у мен се обажда: "От какво се страхуваш, бе, копеле Това е просто една зала.", споделя пред изданието Караджов. 

След това лично пиарката им го уверила, че щом пълнят зала 1 на НДК, няма да е трудно да напълнят още една зала, която побира между 8000 – 10 000 зрители. И въпреки, че на пръв поглед предизвикателството пред бандата е голяма, Данчо е спокоен, че ще успеят да се подготвят както трябва, защото дотогава има достатъчно време. 

Вокалистът на “Сигнал” разкрива още, че тази година най-после ще бъде готова книгата албум “Сигнал през годините”, за която купища снимки са им изпратили верни фенове на групата. Сега вече е намерен и точния човек, който да сложи точка на тригодишната работа над изданието. 

Йордан Караджов не крие угорчението си от решението на президента Росен Плевнелиев да не бъде удостен с високото отличие орден “Кирил и Методи първа стерен с огърлие” по предложение на културния министър Вежди Рашидов. 

“Малко преди юбилейния концерт ми се обаждат, че БТА е разпространила, че ще бъда награден с "Кирил и Методий първа степен огърлие". Казах им, че съм горд с това, защото в годините сме оставили със "Сигнал" много емоции у хората. Но после орден не получих. Получих достоверна информация, че президентът върнал предложението със съвет към Вежди Рашидов да го преосмисли. Аргументът на Плевнелиев: "Не съм сигурен, че Йордан Караджов трябва да получи първа степен орден." И така година след това предложението събира прах някъде и орден нямам. Откровено казано, възприемах Плевнелиев много по-добре, когато строеше магистрали, а не като президент. Нали за него Бойко Борисов бе казал: "Той е добро момче и не ни пречи." Но за първи път виждам президент да се изказва толкова безлично от екрана пред нацията. Освен това Плевнелиев не е никакъв критерий кой каква награда да получи, защото нищо не е дал на държавата. В тези ми думи някой може да усети гняв, но аз съм откровен и с това искам да защитя и всички колеги, които в бъдеще ще получат предложение за орден. Никога не съм обичал да ме тупат по рамото и да ме хвалят, че съм голямата работа. Орденът ми е публиката, тя ме държи 42 години на сцената, а не Росен Плевнелиев”, споделя с горчивина вокалистът на “Сигнал”.

Той за пореден път изтъква, че ако публиката спре да те иска, ти не трябва да се сърдиш на никого.

“Моето усещане е, че никой не може да ти попречи, ако ти искаш да продължиш. Огромният проблем с комунистите, който имах преди 30 години, не можа да ме откаже от вярата, че трябва да съм на сцената, да внушавам чувства, емоции, любов. И феновете ни до ден днешен ми го връщат”, убеден е легендарният вокалист.