Археологическият с изложба за римския легионер

Националният археологически музей ще бъде домакин на изложбата „Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав“.

 

Поводът за реализирането на тази изложба бе успешно проведения през септември 2012 г. ХХІІ Международен Лимес конгрес, на който България бе домакин за първи път.

Експозицията включва предмети от всички сфери на живота на войниците, служили в римските военни части на Долен Дунав. Част от експонатите представляват защитно и нападателно въоръжение на римски войници: части от ризница, шлем, копия, кама, върхове на стрели. Показани са и предмети от войнишкия ежедневен бит (керамични и стъклени съдове, лампи, пулове и зарчета за игра, елементи от облеклото, накити). 

В изложбата са включени и паметници, свързани с религиозния живот във военните лагери – мраморни глави от статуи на Каракала, на Юпитер и на Ескулап, оброчни плочки, дребна бронзова пластика. 

Посетителите ще имат възможност да видят и военни дипломи, издадени от императорската канцелария за римски ветерани, които са приключили своята военна служба.

Откриването на изложбата е на 18 юли 2013 г., от 18.00 ч.  Тя ще бъде отворена за посетители до 18 октомври 2013 г.